Sterk gestegen materiaalprijzen inox, staal en alu & schaarste op de markt

De laatste weken kennen we zeer sterk gestegen prijzen zowel voor inox, staal als aluminium.

Prijsstijgingen van 25 à 30% op enkele weken tijd... dat heb ik nog maar zelden gezien in de meer dan 25 jaar dat ik de materiaalmarkten volg.

Zeer hoge prijzen die bovendien samen gaan met schaarste op de markt, wat de prijsstijgingen voor iets minder courante materialen zoals 321, 316ti, hittebestendige materialen & speciale alloys enkel maar uitgesprokener maakt, want als je plots maar één aanbieder hebt met bovendien een beperkte voorraad, dan gaat die niet aan een zeer concurrentiële prijs verkopen.

Het is wat het is - constructieateliers zoals Alinco en handelaren/service centra als tussenpersoon tussen fabricanten en ons, zullen deze prijsstijgingen en materiaalschaarstes moeten ondergaan. De oorzaken zijn een combinatie van factoren. Voor inox speelt zeker mee dat nikkel ook gebruikt wordt in batterijen, maar dat speelt geen rol bij staal en aluminium. Containervervoer die vanuit Azië veel duurder is geworden, fabricanten die niet aan goedkope grondstoffen geraken, quota die op zijn, fabricanten die even hun kans zien die door lanceren van geruchten over schaarste de prijzen kunstmatig op te drijven (hetgeen we elke +/- 5 jaar wel eens zien) enz. En we zullen ermee moeten leven.

Dit had alvast zo goed als niemand verwacht. De meesten gingen uit van een economische recessie na de coronacrisis met een lage vraag en dus lage prijzen, maar het is anders uitgedraaid. Dat de materiaalprijzen voor inox zouden stijgen, hadden we wegens een gestegen nikkelindex nu wel al een aantal weken zien aankomen, dat heb ik weken geleden al op sociale media gedeeld., maar toch. En: wie gaat er in onzekere tijden veel stock aankopen, zeker als de vrees bestaat dat deze hausse mogelijk maar iets van korte duur is? 

Er is in januari nog veel materiaal verhandeld, dus er zullen bij veel ateliers nog redelijke stocks aanwezig zijn. Anderzijds zijn er effectief reeds tekorten op de markt - ik ben de laatste weken op zoek geweest naar +/- 20 ton courant materiaal voor een project in het voorjaar & niet gevonden. Of toch: in stukjes en in brokjes aan 20 tot 25% boven de al dure marktprijzen, dat ga ik natuurlijk ook niet doen.

En met een behoorlijke stock courante materialen, dan heb je nog altijd 'speciallekes' nodig - koopdelen, buizen, rond, plat, afwijkende plaatformaten of bepaalde diktes....

Het zal even uitdagender worden (en uitdagingen hadden we al genoeg, nietwaar) en onze klanten zullen wellicht geconfronteerd worden met duurdere producten en mogelijk ook langere doorlooptijden, benieuwd wat het de volgende weken/maanden zal worden.

Vragen? Aarzel niet mij te contacteren.

Karine De Bie

 

13 februari 2021