Alinco maakt op zeer regelmatige basis probes, meestal voor de pharmaceutische nijverheid. Hoewel de specificaties van klant tot klant verschillen, is de opbouw en zijn de vereisten meestal gelijkaardig.

Ondertussen hebben we er al zoveel gemaakt - en zelfs hersteld en aangepast van collega's - dat we wel weten hoe we een goede staalname probe moeten maken en waarop we moeten letten. 

Eenvoudig gezegd, maar niet zo eenvoudig in de praktijk: zeer nauwkeurig draaiwerk, zeer goede lassen EN last but not least, het moeilijkste aspect van allemaal: het verkrijgen van een zeer lage ruwheidswaarde.

 

Een lage ruwheidwaarde halen in onderdelen waaraan je nauwelijks aan kunt met klassieke slijpmaterialen vereist zeer specifieke technieken. De gewenste ruwheidswaarde is klantafhankelijk (bij de ene Ra < 0.4, bij de andere

Dit merken we ook bij probes van collega's die we wel eens op de juiste ruwheid moeten brengen: het maken van een probe op zich los van de vereiste ruwheidswaarde is nog wel gemakkelijk; het is de uiteindelijke afwerking die het moeilijk maakt.

Ondertussen hebben we reeds heel wat staalname probes voor diverse klanten gemaakt; heeft u gelijkaardige projecten of verdere info, kunt u steeds Dirk Van Bogaert contacteren.

Karine De Bie

10 augustus 2012