Rollen of plooien van moeilijke cones.

Alinco beschikt over een hele resem plaatwalsen waarbij we ruime technische mogelijkheden hebben voor het walsen van platen, cones en andere verloopstukken. Een overzicht van onze plaatwalsen vind je hier. Daarnaast beschikt ook zusterbedrijf Deprest over een aantal plaatwalsen die meer gericht zijn op het dikkere werk (zij rollen platen tot een dikte van 40 mm).  Toch zijn plaatwalsen beperkt. Voor dikkere platen bijvoorbeeld, laat ons zeggen vanaf 8 mm ga je geen plaatwalsen vinden die deze platen op kleinere diameters kan centeren. Voor 8 mm moet heb je nu éénmaal veel kracht nodig en dat kan je niet met bv rolletjes van 50 mm. Ook een rolbank met iets of wat lengte gaat geen kleine rollen hebben.

 

Een klassieker op dit vlak zijn cones. Deze dienen soms een verloop te hebben naar een kleine diameter. Laat ons een cone nemen verlopend van 500 naar 100 mm met een lengte van 1000 mm en een wanddikte van 6 mm. Dan zit er niets anders op dan de cone in 2 delen te maken en deze te plooien in plaats van te rollen en wordt deze vervaardigd dmv segmentplooien. Dit zijn veel plooitjes dicht bij elkaar, zodat je toch min of meer een ronding krijgt. Als je deze dan plooit met de juiste plooitooling, dan is dat echt wel mooi vloeiend.

De keuze van het aantal plooitjes kan door de klant bepaald worden. Het probleem is dat klanten dit meestal niet opgeven en dat wij deze zelf moeten bepalen. Daarom vermelden wij in de regel hetzij het aantal plooien, hetzij de onderlinge afstand van de plooien. Uiteraard geldt de regel: des te meer plooien, des te meer deze een gewalste cone benadert, maar des te duurder en omgekeerd. Des te minder plooien, des te hoekiger en des te goedkoper. Wij gaan hierbij steeds van uit dat een klant een mooie vloeiende cone wenst en geen hoekig geval en berekenen de prijs vervolgens met heel wat segmentplooien.

Degene die daar niet mee akkoord is, kan ons uiteraard om een prijsaanpassing vragen. Ook omgekeerd: als je elders prijs vraagt voor cones of ze daar bestelt, vraag hier ook feedback over, vraag hoeveel segmentplooien de collega’s voorzien.

Foto in bijlage toont een cone die vervaardigd is dmv segmentplooien.

Karine De Bie

 

 

 

17 september 2014