Alinco staat heel sterk op het gebied van plooiwerk. Een hele reeks plooibanken, zeer uitgebreide plooigereedschappen en een jarenlang opgebouwde kennis liggen aan de basis hiervan. Uiteraard kunnen we he t gemakkelijke werk zonder problemen aan, maar ook het moeilijke werk ligt ons zeer goed.

Goed materieel is belangrijk. Ik wil hier geen reclame maken voor LVD, maar met een Mercedes of een BMW rij je nu éénmaal wat confortabeler dan met een kleine Fiat. De 6 plooibanken die allemaal van LVD zijn, zijn kwalitatief zeer goed in orde. Maar niet alleen de machine is belangrijk; de beschikbare plooitooling is minstens even belangrijk. Spijtig genoeg kost deze veel geld; alleen door een bepaalde grootte te hebben kan je je uitgebreide messensets permitteren. Het hoeft hierbij geen betoog dat we aparte plooimessen hebben voor inox en staal.

En uiteraard, last but nog least, de ervaring en kennis van de plooiers is zeer belangrijk. De mogelijkheden van de machine kennen en zelfs een stap verder gaan dan je machine: wat op het eerste zicht niet mogelijk is, kan met behulp van wat creativiteit toch opgelost worden…

Plooien is onze sterkte en ik weet ondertussen toch al dat, als wij iets niet kunnen plooien, onze collega’s dit hoogstwaarschijnlijk ook niet kunnen, tenminste indien de stukken niet langer dan 4 meter zijn. Dat klinkt misschien arrogant, maar het is wel zo. Speciale verloopstukken zoals vierkant/rond, ovaal/rond, verstrekschoenen, cones die geplooid worden dmv nauwelijks zichtbare plooitjes omdat ze technisch niet gerold kunnen worden, gecombineerde bewerkingen rollen en plooien, ronde hoeken plooien, … het kan allemaal. En als het echt moet durven we wel eens zelf een gereedschap te maken. Ik zou zeggen: test ons, met veel plezier!

Karine

07 december 2012