Bij het maken van inox constructies dienen er af en toe delen in plexi voorzien te worden. Al was het maar omdat bepaalde delen doorzichtig moeten zijn, bijvoorbeeld omdat ze als deur fungeren. Er wordt dan al vaak aan 'plexi' gedacht, maar is dit wel de beste oplossing?

Meestal niet voor onze toepassingen. Naast doorzichtigheid zijn ook elementen zoals bewerkbaarheid (plooibaar, gemakkelijk gaten in te maken), brandbaarheid, reinigbaarheid en wat gebeurt er als het breekt (valt er dan een stuk in een voedingsproduct) belangrijk.

Laat ons zeer beknopt even plexy, polycarbonaat en PETG bekijken.

Plexiplaat: is goed en mooi voor bepaalde toepassingen zoals inrichting van winkels, maar moeilijk bewerkbaa, hogere kans op breuk, brandbaar en niet FDA goedgekeurd. Echt plexi zal dus door Alinco weinig aangeboden worden (ook al wordt er 'plexi' gevraagd

PETG: is het broertje van polycarbonaatplaat en een FDA gekeurde variant. De plaat op zich is weliswaar niet geschikt voor buitengebruik (achter glas kan dit wel), is zelfs nog iets slagvaster dan polycarbonaat, heeft een zelfdovend karakter, een mooie glashelderheid en is tevens resistenter tegen diverse reinigers. Aangezien deze wel door de FDA is goedgekeurd, wordt deze plaat gebruikt voor food en pharmatoepassingen.

Karine

 

04 december 2012