Onderhoud inox keukenblad

Inox wordt vaak gekozen in de keuken omdat het weinig onderhoud vergt. Toch heeft ook inox af en toe onderhoud nodig maar weet niet iedereen hoe dit best gebeurt.

Voor thuisgebruik waar het basismateriaal meestal een geslepen of geborstelde afwerking heeft, reinig je best met een doek of een spons met de slijp- of borstelrichting mee. Reinigen dwars op de borstelrichting of willekeurig veroorzaakt strepen en vlekken. Een tweede belangrijk punt is om nooit schurende sponzen of producten te gebruiken. Een zachte doek, een spons of een vochtig microvezeldoekje is ideaal, maar dus zeker geen schuursponzen. Ook schurende detergenten die in de reclame worden aangeprezen als wondermiddelen zijn niet altijd geschikt voor inox. Ook producten op basis van chloor zijn uit den boze. En welke producten gebruiken we hiervoor? Er bestaan heel wat inox cleaners op de markt, speciaal voor het reinigen en onderhouden van roestvrij staal. Een aantal van hen legt een soort film op de inox. De meeste geven goede resultaten, maar nadeel is dat ze vaak niet zijn terug te vinden in de rekken van de gewone supermarkt, en dat u hiervoor naar speciaalzaken of inoxverwerkers dient te gaan. Meestal is dit zelfs niet nodig: een sopje met een weinig huishoudelijke detergent of zelfs een glasreiniger volstaan bijna altijd. En: zeer belangrijk: vergeet niet de inox nadien goed af te drogen. Karine

16 september 2011