Inox staat bekend als een zeer degelijk materiaal. Zeker de materiaalkwaliteiten geschikt voor buiten zoals rvs316 kunnen jarenlange blootstelling aan vrij agressieve buitenomgevingen aan. Het voordeel van inox is zelfs dat het zelfherstellend is: bij krassen of beschadigingen herstelt de nieuwe blootgelegde laag zichzelf door contact met de lucht waardoor het even corrosiebestendig wordt. Een groot voordeel ten opzichte van behandeld staal waarbij een enkele perforatie van de lak, galvanisatielaag of zinklaag voldoende is om corrosievorming te verkrijgen.

Ideaal dus, vooral voor openbare werken zoals gevelbekledingen, leuningen en allerhande (riooldeksels).... Ware het niet dat inox een vrij hoge schrootwaarde heeft en bijgevolg regelmatig gestolen wordt.

 

Koperdiefstallen komen vrij regelmatig in de media omdat ze vaak een grote impact hebben; in het slechtste geval leggen ze op een drukke maandagochtend een deel van het treinverkeer plat. Maar inox en in minder mate aluminium diefstallen zijn eveneens een ware plaag. Wij weten het omdat we vrij regelmatig nieuwe deksels allerhande dienen te maken. Dringend, want de putten liggen dan open. Een schande, want zo'n deksel kost de staat dan vaak enkele duizenden euro's inclusief plaatsing terwijl het deksel hooguit 50 of 100 euro opbrengt, en dan spreken we nog niet over het gevaard dat zo'n openliggend deksel met zich meebrengt. Maar ja, wat trekt een dief zich hiervan aan..

Artikel in bijlage geeft het voorbeeld van hele reeks leuningen in roestvast staal die in Amsterdam gestolen werden...

Karine De Bie

21 oktober 2014