Ook wel binnenmaten/buitenmaten genoemd. Standaard gaan we ervan uit dat, indien er geen aanduiding gemaakt wordt van inwendige of uitwendig maten, dat de opgegeven maten de buitenmaten betreft. Een standaard L profiel 50/50/3 heeft als buitenmaat 50 mm en als inwendige maat dus 47 mm.

Maar het zal je dan toch maar overkomen dat je een inwendige maat bedoeld had. Klanten sturen vaak handgemaakte schetsen of gewoon omschrijvingen naar ons van de platen die zij wensen. Vaak gaat het hier om de kleinere bestellingen, geen enkel probleem. Maar het is dan uiteraard belangrijk om éénduidig te weten wat iemand wenst als hij een geplooide inox plaat wil 600/25 dikte 3 mm met een lengte van 2000, afwerking geborsteld.

In dit geval gaan wij dus uit van buitenmaten en krijgen we inwendige maten van 597 en 22 mm dus. En in 80% van de gevallen is de buitenzijde van de plaat geslepen in de lengterichting, maar wat als dit net aan de binnenzijde vertikaal moest zijn?

Het is dus toch belangrijk om een aantal richtlijnen mee te geven waarop best gelet wordt.

 

  • Standaard gaan we dus uit van buitenmaten, maar om alle verwarring te voorkomen, gelieve dit te vermelden op de schets. Voor een prijsaanvraag is dit niet nodig, maar als het er al op staat, kan er bij de uitvoering nadien geen verwarring meer optreden.
  • Bij alle types platen met een 'zichtzijde' (geslepen of geborstelde plaat, plaat met folie, traanplaat, aluminium geanodiseerde plaat, spiegelplaat ...) is het uiteraard belangrijk de zichtzijde aan te duiden. Wij doen dit door het tekenen van een oog aan de zichtzijde, maar dit kan evengoed met een pijl + 'zichtzijde' gebeuren
  • Bij geslepen of gebortselde plaat eveneens opgave van de slijp- of borstelrichting
  • Daarnaast graag éénduidig de vermelding van materiaalkwaliteit (niet alleen inox, maar inox 304 bijvoorbeeld), dikte en aantal stuks

Karine De Bie

11 september 2012