Invoerheffing inox vanuit China en Taiwan

Wie het financiële nieuws van de voorbije dagen heeft gehoord, heeft mogelijk gehoord dat de Europese unie zich op korte termijn zou beraadslagen over een invoertaks op inox afkomstig van China en Taiwan.

Voor materialen uit China zou de invoerheffing maar liefst 25% bedragen; voor deze uit Taiwan 12%.

Dit wellicht na eerdere protesten van vakbonden en grote Europese fabrikanten dat de Chinezen onze jobs hier in Europa komen afnemen.

Het is een feit dat een groot gedeelte van de inoxmaterialen die op dit moment op de Europese markten circuleren van Oosterse, vaak Chinese oorsprong zijn. Dit heeft geleid tot wat lagere prijzen van inoxmaterialen, hetgeen op zich niet slecht was voor ons als verwerkers.

Voor de grote inoxfabrikanten hier in Europa gevestigd zou een importtaks wellicht een goede zaak zijn, maar of dit voor constructeurs en eindgebruikers een goede zaak zal zijn is nog af te wachten. Want als wij goedkoop materialen kunnen aankopen, kunnen wij goedkoper produceren en opnieuw uitvoeren; de vrees is groot dat de prijzen enkel duurder zullen worden en europese producten alleen maar minder concurrentieel.

Ik ben geen specialist, ik volg het maar zijdelings op, maar ik ben daar op het eerste zicht niet gelukkig mee.

We zullen zien wat de Europese Commissie uiteindelijk zal beslissen, maar de kans is groot dat deze heffingen er wel degelijk komen en dat de inoxprijzen daardoor (behoorlijk) zullen stijgen...

Wordt vervolgd.

Karine De Bie

10 maart 2015