Het is zeer moeilijk om een inschatting te maken van inox prijsevoluties, maar hetzelfde geldt voor het voorspellen van de vele andere grondstoffen zoals olie.

Zo ook bij inox, dus vele uitspraken ga ik hier niet over doen. Alleen dit: op wereldniveau overschrijdt het aanbod aan nikkel op dit moment ruimschoots de vraag. Aangezien het prijsniveau van het nikkel een vrij grote rechtstreekse (en zelfs onrechtstreekse want het prijsniveau van schroot is een andere factor) invloed heeft op het prijsniveau van het inox, zou het wel eens kunnen dat er een neerwaartse correctie komt van de prijzen.

In de eerste helft van het jaar is de vraag naar nikkel toegenomen met 50.000 ton, terwijl de productie van het nikkel is toegenomen met 170.000 ton. Vergeet hierbij niet dat we enkele jaren geleden nog regelmatig met tekorten van het aanbod zaten. Specialisten vermoeden mogelijk een overproductie van 70.000 ton op jaarbasis, cijfers die uiteraard wel nog beinvloed kunnen worden door correcties aan de aanbodzijde, mogelijk een inperking van de productie in Indonesie.

Wat er ook van zij, prijzen en vraag en aanbod op de wereldmarkt kunnen snel veranderen. Feit is dat de prijzen van het inox materiaal reeds maanden zeer stabiel is, en de verwachting op dit moment nog steeds vrij stabiel tot mogelijk zeer licht dalend is.

Karine De Bie

19 augustus 2012