Het werken met inox vereist de nodige vakkennis. Wij stelden hierbij zelf een lijstje op met 10 tips voor het correct en verstandig werken met inox.

1. Vermijd contact tussen ijzer en RVS (risico op contaminatie en dus corrosie). Gebruik ook geen ijzerhoudende gereedschappen zoals stalen messen of nagels.

2. Zorg voor een duidelijk en gestructureerd stockbeheer. Verschillende inoxkwaliteiten zijn visueel niet van elkaar te onderscheiden; een duidelijke interne tracering en locatiebeheer is de beste manier om fouten uit te sluiten. 

3. Om inox door te slijpen of te polijsten, gebruik slijpschijven en schuurmaterialen geschikt voor inox. Gebruik ook de juiste cleaners bij de eindafwerking.

4. Vermijd beschadigingen van het oppervlak. Elke beschadiging is een plaats waar mogelijk vuilresten zich vasthechten en verhoogt het risico op corrosie.

5. Zorg dat je mensen zowel op bureau als in atelier opgeleid zijn om met inox te werken en zelf ook voldoende kennis hebben over wat mag en niet mag. Investeer ook in goed materiaal. Voor inoxlaswerk geen ijzeren lastafels, maar wel hoogwaardige aluminium lastafels

6. Geef je klant ook de nodige instructies. Verbied slijpwerken an staal in de buurt van RVS. Gebruik geen chloorhoudende middelen; geef af en toe het nodige onderhoud met de juiste producten. Vermijd schuursponzen of schurende middelen. Na reiniging met agressieve producten (mocht dit toch nodig zijn): spoel overvloedig met water. Droog na reiniging de inox steeds af, bij geborstelde of geslepen materialen steeds evenwijdig aan de slijprichting.

7. Alles begint bij een goed ontwerp. Durf de klant aanpassingen te suggereren als dit het ontwerp ten goede komt. Alinco denkt mee met de klant. Eigen ontwerp dient doordacht te gebeuren.

8. Koop inox bij een firma gespecialiseerd in inox, inox aankopen bij iemand die hoofdzakelijk ijzer verwerkt of geen gescheiden verwerking heeft is al op voorhand om problemen vragen.

9. Stel je toch corrosie vast, ook al is dit beperkt, onderneem actie om deze te verwijderen. Corrosie hoeft geen drama te zijn als je dit meteen en correct behandelt.

10. Bij twijfel, vraag raad aan Alinco, wij staan u graag bij.

Karine

09 juli 2012