Inox: al dan niet magnetisch?

Is testen of inox al dan niet magnetisch is, een correcte manier om vlug vast te stellen of een plaat, buis of onderdeel inderdaad uit inox vervaardigd is?

Ja en neen. Een aantal courante inoxkwaliteiten zoals RVS304 en RVS316 zijn inderdaad niet magnetisch, zodat testen op magnetisme is inderdaad een vlugge test om te zien of sommige onderdelen inderdaad uit roestvast staal gemaakt zijn.

Maar evengoed kunnen sommige inoxonderdelen toch magnitisch zijn. De definitie van inox is ‘een ijzerlegering waar minimaal 10,5% chroom aan toegevoegd werd en die maximaal 1,2% koolstof bevat’. En zeer veel materiaalkwaliteiten voldoen nu eenmaal aan deze definitie. En hierbij zijn logischerwijs soorten bij die meer of minder bij het klassieke staal aanleunen.

Een materiaal zoals RVS430 (een voorbeeld van ferritische inox) is magnetisch. Dit is een kwaliteit die bijvoorbeeld regelmatig gebruikt wordt voor bekledingen van huishoudelijke toestellen of in de automobielindustrie. Andere veel voorkomende soorten zoals RVS304 en RVS316 (voorbeelden van austenitische inox) heben een andere chemische samenstelling waardoor ze niet meer magnetische zijn.

Betekent dit dat RVS430 minderwaardig is? Niet per definitie; je moet steeds kijken naar de toepassing en omgeving en hier kan RVS430 zonder problemen voldoende zijn. In het gewone inox plaatwerk – maatwerk of projecten zoals wij deze uitvoeren worden ferritische kwaliteiten zoals rvs 430 minder gebruikt omdat ze moeilijk lasbaar zijn.

Bovendien vragen de meeste industriële omgevingen meestal toch een iets andere kwaliteit dan moeders keukenkast… Elke inox kwaliteit heeft zijn specifieke kenmerken. De ene is meer corrosiebestendig, meer hittebestendig, soms is het magnetisch zijn van inox een voordeel. Maar elke kwaliteit vereist zijn specifieke verwerking, zijn specifieke toevoegmaterialen bij het lassen, ...

In de regel hebben wij voldoende kennis en ervaring om de meest courante en heel wat minder courante inoxkwaliteiten te verwerken. Meer lezen over verschillende inox kwaliteiten, austenitisch, ferritisch of duplexmaterialen: zie link. Karine

11 februari 2011