Dunne plaat, geen probleem

Het bewerken van dunne plaat - en dun is uiteraard relatief - is toch wel een specialiteit van Alinco. Vanaf welke dikte is plaatmateriaal beschikbaar en bewerkbaar? Wij werken regelmatig met materialen vanaf 0.2 mm, met structuur of zonder structuur.

Zeer dunne platen bewerken, voor sommige toepassingen is het nodig. Mits de nodige kennis en kunde, kunnen deze dunne materialen evengoed lasergesneden, geplooid en verder bewerkt worden als andere materialen. Maar ik geef toe dat de echt dunne materialen wel iets weg hebben van een blaadje aluminiumfolie en dat maakt het niet makkelijker op om te bewerken natuurlijk.

Afhankelijk van de toepassing wordt er gewerkt met gewoon vlak materiaal, wordt vertrokken van structuurplaat. Deze structuur wordt aangebracht om de zeer dunne plaat toch wat stevigheid mee te geven (foto: rvs304 dikte 0.2 mm met structuur). Een goede term bestaat niet echt voor deze structuurplaat. ‘embossed stainless steel’, ’dimpled foil’ zijn wel eens namen die je tegenkomt, alsook structuurplaat, maar dit laatste dekt zeer veel ladingen en is een te algemene term.

Los van deze hele dunne platen, bewerken wij uiteraard met veel gemak materialen die beschouwd worden als dun. Vooral bij het lassen is dit belangrijk, omdat een ongeoefend lasser bij dunne plaat ‘er wel eens doorzit’ ofwel te veel vervorming krijgt. Vanaf 0.5 mm kan er al een mooie las gelegd worden, courant wordt er 0.8 en 1 mm gelast.

Dit neemt niet weg dat we voor bepaalde toepassingen opteren voor dikker materiaal, om zeker te zijn dat het goed is en omdat we bij dikker materiaal vaak sneller kunnen werken (hetgeen ook belangrijk is). Zo gaan we voor keukenwerkbladen waar spoelbakken onder gelast dienen te worden geen enkel risico nemen en altijd vertrekken van 2 mm. Karine

15 maart 2011