Blauwstaal in de kijker

Wat is blauwstaal? Hoe wordt het onderhouden? Voor welke toepassingen is het geschikt?

Blauwstaal is trendy in toepassingen in de interieurbouw. Eigenlijk is het gewoon warmgewalst staal, een industriële staalplaat die gebruikt wordt voor een esthetische toepassing.

Laat u niets wijsmaken, wat sommige websites ook mogen beweren: er bestaan geen verschillende soorten blauwstaal of warmgewalste plaat, hooguit voorgeselecteerde platen en een andere behandeling (oliën - boenen - behandelen met teflon).

Wat is blauwstaal?

Warmgewalste platen worden verkregen door warme platen plat te walsen, in tegenstelling tot de dunnere platen die in de regel koud gewalst worden. Bij het warmwalsen wordt een gevlamde, in hoofdzaak blauw-zwarte gloed gecreëerd, met soms wat okerkleurige vlammen. Het zijn net deze gevlamde platen die als 'natuurlijk' materiaal de hemel in worden geprezen. Het zijn vaak ook mooie platen, maar ze blijven wel industrieel, met hier en daar wat fouten of reeds gekrast van bij de handelaar of fabriek. De platen combineren mooi met andere natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen of inox.  

 

Bewerkingen

Het feit dat het industriële platen zijn, betekent dat ze voor esthetische toepassingen in ons atelier voorgeselecteerd dienen te worden. Mooie, ongekraste platen kunnen voor estethische toepassingen in aanmerking komen, de andere platen kunnen gebruikt worden voor industriële toepassingen. Maar soms zit er in een hele pak geen enkele geschikte plaat en mogen we er nieuwe bestellen... Het is dus zeer belangrijk om bij een prijsvraag of bestelling duidelijk te vermelden dat de platen zullen gebruikt worden voor een esthetische toepassing; het voorselecteren heeft trouwens zijn prijs - de prijs zal hoger liggen dan gewone stalen plaat.

Ook verdere verwerking is moeilijk. De mooie walshuid wordt beschadigd bij slijpen of lassen. Dat beperkt het aantal mogelijkheden. Bovendien blijft het een brute staalplaat, dus zeer gevoelig voor corrosie. Dus voor een binnenbekleding van wanden of een trap of een boekenrek lukt dit wel, maar voor een keukentablet eigenlijk niet (hoewel ook daar vraag naar is, raar maar waar).

Vernissen of transparant poederlakken lukt niet omdat een goede hechting aan de plaat noodzakelijk is en daarvoor de plaat eigenlijk gestraald zou moeten worden. Geen enkele lakker gaat de garantie geven dat vernis houdt.

De enige mogelijke afwerkingen die iets of wat beschermen zijn een behandeling met bijenwas of een teflon spray.

Karine De Bie

 

08 februari 2019