Beugels voor De Kogge

Sommige projecten zijn technisch helemaal niet ingewikkeld, maar toch leuk om te doen en om - in dit geval - de achtergrond te kennen.

Zo maakten we recentelijk beugels in inox voor het project 'De Kogge'. Een Kogge is een middeleeuws schip, waarvan er twee in 2000 en 2002 gevonden werden bij graafwerken aan het Deurganckdok. De beugels die we recentelijk maakten, dienen om het hout te kunnen bewaren.

Ongelooflijk boeiend trouwens om het relaas van het onderzoek te lezen. Ongelooflijk ook wat de archeologen op de dag van vandaag allemaal kunnen traceren. Om een voorbeeld te geven: zij hebben kunnen achterhalen waar en wanneer de bomen die gebruikt werden voor de bouw van het schip gekapt zijn, namelijk in de winter van 1325-1326 in het noordwesten van Duitsland.

Bij het onderzoek worden een voor een alle onderdelen 3d opgemeten en in kaart gebracht en op alle vlakken zeer grondig onderzocht.

Na (en uiteraard ook tijdens) het onderzoek is uiteraard het intact houden van alle stukken primordiaal. Hoewel de twee schepen bij de opgravingen goed bewaard gebleven zijn, is het bewaren van het hout op langere termijn geen eenvoudige klus. Inwendig is het hout sterk verzwakt en zo lang het hout nat gehouden wordt, blijven de houtcellen gevuld en ondersteund door water, maar vanaf het moment dat dit water zou verdampen, zouden de cellen imploderen en verschrompelen en zou dit leiden tot een onomkeerbaar proces.

Daarom zullen alle onderdelen in grote containers bewaard worden in de juiste vloeistoffen. Onze beugels dienden om op die manier in de containers twee niveau's te maken.

Meer info vind je op www.kogge.be of via onderstaande link.

 

29 maart 2013