Beitsen, passiveren en neutraliseren van inox

Zeer vaak krijgen inox afgewerkte producten als nabehandeling ‘gebeitst en gepassiveerd’. Naast beits- en passivatieproducten vinden we ook neutralisatieproducten op de markt. Wat doen zij precies?

Welke nabehandeling men voor inox afgewerkte producten kiest, is meestal afhankelijk van esthetiek en kwaliteitsvereisten. Een nabehandeling zoals glasparelstralen wordt wel eens gekozen als esthetiek belangrijk is, maar is niet geschikt voor alle toepassingen.

Beitsen is esthetisch wat minder elegant, maar is wel een behandeling die kwalitatief zeer goed is en die vanuit industrie vaak gekozen wordt. Beitsen haalt een microscopisch dun laagje weg van het materiaal, waardoor: • eventuele (ijzer- of koolstofstaal)verontreinigingen opgelopen tijdens transport of verwerking worden verwijderd • de beschadigingen van het inox ten gevolge van het lassen (dat resulteert in een dikke lasoxidehuid (opgelet: dit is niet de zelfherstellende oxidehuid maar wel een zone waar het chroomgehalte verminderd is) worden hersteld • de lichtbruine tot donkerbruine lasverkleuring meteen verdwijnt.

Dit alles terwijl verder het oppervlak (op het vlak van ruwheidswaarde) niet beschadigd wordt. Dat beitsen een dun laagje wegneemt is meteen ook proefondervindelijk vast te stellen als je een stuk een aan aantal dagen in een beitsbad laat liggen…

Beitsen geeft over het algemeen een grijze kleur (zie foto bijlage), waarbij kleurverschillen en vlekken niet altijd uit te sluiten zijn, bijvoorbeeld wegens slijpsporen tijdens het productieproces, maar ook ten gevolge van het beitsproces zelf. Na het beitsen dient er zeer grondig gespoeld te worden met water. Het spoelwater dient zorgvuldig worden opgevangen en te worden opgehaald door een erkend verwerker.

Na het beitsproces is het oppervlak tijdelijk terug ‘actief’ en moet de oxidehuid (=chroomoxidelaag, na het lassen vormt zich ook een oxidelaag, maar dit is niet de zelfherstellende chroomoxidehuid) zich opnieuw vormen (verdere info: zie link onder). Dit passivatieproces voltrekt zich spontaan in contact met de lucht, maar heeft 24 tot 48 uur nodig. In deze periode is het materiaal dus extra kwetsbaar.

Om deze passivatie te versnellen, bestaan er producten op de markt die het proces verkorten tot enkele uren, zelfs tot een tiental minuten. Op de markt vind je ook neutralisatieproducten. Dit zijn producten die beitsproducten neutraliseren. Sommige onderdelen zijn door hun aard wat moeilijker om te spoelen; dan kunnen deze hierbij helpen.

Concluderend is beitsen een relatief goedkope en goede nabehandeling voor inox gebruikt in de industrie, tenminste als er geen te hoge esthetische verwachtingen worden gesteld. Karine

 

Meer informatie rond inox vindt u hier.

07 april 2010