Diverse aluminiumkwaliteiten hebben allemaal andere eigenschappen mbt vervormbaarheid, lasbaarheid, bestendigheid e.d. Niet alle alu kwaliteiten zijn trouwens in alle vormen verkrijgbaar. Sommige kwaliteiten zijn enkel in plaat verkrijgbaar, andere enkel in buis of profiel.

De standaard die wij op Alinco gebruiken voor plaat is ALMG3 (= AW5754); uitzonderlijk al99.5.

AlMg3 is een kwaliteit die uitstekend vervormt, goed laserbaar is, wat minder gemakkelijk verspaant, goed lasbaar is, matig geschikt is voor anodisatie en een goede bestendigheid heeft bij normale toepassingen, alsook in een zeeomgeving (vroeger werd dit in de regel 'zeewaardige aluminium' genoemd en werd deze kwaliteit voorgeschreven als de bestendigheid wat hoger diende te zijn dan standaard).

Met de opkomst van de lasertechnologie bleek Al99.5 moeilijk laserbaar in tegenstelling tot almg3 en is almg3 voor plaat toch meer standaard geworden. De klassieke Al99.5 heeft vrij gelijkaardige eigenschappen; weliswaar dus moeilijk laserbaar, eveneens moeilijk verspaanbaar en chemisch wat minder resistent dan almg3. Laat zich wel iets gemakkelijker anodiseren.

In een aantal gevallen wordt door gebruikers of klanten ook wel eens alMgSi varianten voorgeschreven, maar in de regel proberen wij altijd te vragen of er AlMg3 in de plaats gebruikt kan worden. De siliciumvarianten lenen zich moeilijker tot vervormen, en zijn minder bestendig. Afhankelijk van de precieze samenstelling, laat dit materiaal zich ook niet zo goed anodiseren.

19 mei 2011