Verschillende inox soorten, min of meer courant gebruikt op Alinco en hun toepassing, gesorteerd volgens Aisi code

RVS301

Is een austenitisch, chroom-nikkel roestvast staal met ongewoon hoge uniforme rek in geval van een juiste samenstellingsbalans en vervormingsomstandigheden. Het is in de praktijk meestal op de markt onder de vorm van veerstaal en wordt meestal aangeboden in dunne platen. Het wordt toegepast voor zeer sterke koude vervorming. Als gevolg van matige tot zeer sterke koude vervorming neemt de treksterkte aanzienlijk toe onder behoud van redelijke taaiheid. Type 301 is in essentie niet magnetisch in de zachtgegloeide toestand, maar het wordt magnetisch door koude deformatie.

Bij hele dunne platen bestaan meestal de alternatieven niet meer in de klassieke rvs304 of rvs316 en bieden wij rvs301 aan.

RVS303

Typen 303 en 303Se zijn gemakkelijk verspaanbare rvs kwaliteiten die dicht aanleunen bij rvs304. Deze kwaliteiten worden in de plaatbewerking nooit gebruikt, maar soms wel op plannen gevraagd. In dit geval bieden wij steeds standaard rvs304 of rvs316 aan.

RVS304 en RVS304L

Binnen Alinco en de plaatbewerkingswereld de meest gebruikte type inox.  Is voldoende corrosiebestendig voor de meeste binnen en niet agressieve toepassingen. De kwaliteit is in essentie niet magnetisch in de zachtgegloeide toestand, maar kan door koudbewerken licht magnetisch worden. Het wordt op grote schaal toegepast in machinebouw, in de voedings- en farmaceutische sector en voor binnentoepassingen in de bouwsector zoals leuningen. Het verschil tussen rvs304 en rvs304L is het verschil in koolstof (L staat  voor een laag koolstofgehalte) en geeft minder risico op corrosievorming na het lassen. Het onderscheid is voor Alinco minder relevant omdat zij – zeker voor plaatmateriaal – enkel de L variant aankoopt. Op de dag van vandaag zjin de meeste plaatmaterialen overigens dubbel gecertifieerd (dus zowel RVS304 als RVS304L). RVS304 leent  zich gemakkelijk tot een esthetische afwerking. Voor buitengebruik wordt RVS316 aangeraden.

RVS309

Is een austenitische, chroom-nikkel roestvaststaaltypen met hoge hittebestendigheid en wordt daardoor gerekend onder de hittebestendige inoxsoorten. Ze worden veel gebruikt voor lasdraad, maar ook onder de vorm van plaatmateriaal voor ovens en dergelijke. RVS309 is de goedkoopste onder de courant hittebestendige inox soorten. De platen hebben een inox kleur, in tegenstelling tot de overige courante hittebestendige materialen die een bruine walshuid hebben

RVS310, RVS310S en RVS314

Zijn eveneens hittebestendige inox soorten. Het zijn austenitische, chroom-nikkel roestvaststaaltypen met hoge hittebestendigheid en hogere sterkte bij hoge temperatuur dan de typen 309. Ze zijn in essentie niet magnetisch zowel in de zachtgegloeide als koudgedeformeerde toestand. De platen hebben een bruine kleur, waardoor een niet-kenner wel eens denkt dat het gewoon staal is. Vroeger was de standaard rvs310/314 = 1.4841. Gezien deze zeer sterk lijkt op rvs310S = 1.4845, zijn een aantal fabricanten gestopt
met het produceren van beide kwaliteiten en neigt de beschikbaarheid op de markt meer naar RVS310S. De verwachting is dat rvs310/314=1.4841 weinig courant zal worden.

RVS316 en RVS316L

Zijn de corrosiebestendigere broertjes van RVS304(L). De L staat ook hier voor Low Carbon en heeft dezelfde functie als bij RVS304. Ook hier kopen wij voor plaatmateriaal enkel L kwaliteit aan, en enkel maar platen van europese origine. Het is een austenitisch, chroom-nikkel-molybdeen roestvast en hittebestendig staal met corrosie eigenschappen die superieur zijn aan die van de meeste andere chroom-nikkel staaltypen. Het vindt zijn toepassing in agressieve milieu’s en producten, bouw (buitentoepassingen) en wordt ook regelmatig gebruikt in de farmaceutische en chemische sector. Het wordt ook aangeraden voor buitengebruik. Het  is 1/4e tot 1/3e duurder dan RVS304; op een hogere corrosiebestendigheid na, is deze inoxkwaliteit gelijkaardig als RVS304; het leent zich eveneens goed tot een esthetische afwerking.

RVS321 en RVS321H

Type 321 is een austenitisch, chroom-nikkel roestvast staal, gelijkaardig aan RVS304, met toevoeging van titaan bevat om koolstof te stabiliseren. Het is indertijd ontwikkeld als tegenhanger van RVS304L die met de Low carbon eenzelfde doel op het oog had. Het wordt eerder weinig gebruikt. Dit type wordt aanbevolen voor onderdelen die worden blootgesteld aan bepaalde corrosieve milieus, en die worden gefabriceerd door middel van lassen en naderhand niet kunnen worden gegloeid. Een ander voordeel is dat het toch wat meer bestand is tegen hitte dan rvs304 en zit op die manier wat tussen de gewone inox soorten en de hittebestendige in en wordt gebruikt voor bij temperaturen tussen 425 en 900˚C in bepaalde corrosieve milieus. Dit soort RVS leent zich niet (of minder) tot een esthetische afwerking. RVS321H is een variante op RVS321 met een koolstofgehalte dat tussen 0,04 tot 0,10 procent wordt gehouden ter verbetering van de sterkte bij hoge temperatuur. RVS321 en 321H is eveneens moeilijker lasbaar.

RVS4XX

RVS4xx reeks behoren allen tot de ferritische inox kwaliteiten, dewelke in de klassieke plaatbewerkingssector niet of nauwelijks gebruikt worden. Ze zijn daardoor magnetisch en worden in de plaatbewerkingssector in de regel bekeken als wat minderwaardig omdat ze meer aanleunen bij gewoon staal. Ze zijn daarom  in de regel wat corrosiegevoeliger maar ook goedkoper. Dit neemt niet weg dat ze in bepaalde sectoren zeker hun toepassing vinden. De enige inoxsoort in de 400 reeks die we wel eens gebruiken, is RVS430 kwaliteit

RVS430

Dit type inox is voldoende corrosiebestendig voor de meeste huis en keukentoepassingen en wordt in standaard apparaten zoals afwasmachines, frietketels, ovens e.d. owv de lagere kostprijs ook veelvuldig gebruikt. Nadeel is de moeilijke lasbaarheid. Binnen Alinco wordt deze inox enkel omwille van zijn magnetische eigenschappen gebruikt, namelijk als een klant expliciet magnetische inox wenst of bv bij een magneetslotje als we een tegenplaatje in een inox meubel nodig hebben, kunnen we moeilijk staal gebruiken en dan gebruiken we wel eens RVS430.