De legeringstoeslagen voor de maand mei 2014 zijn gekend en deze zijn zoals verwacht gestegen ten opzichte van deze van de vorige maanden. En toch wel behoorlijk: de LT voor rvs304 stijgt van 1078 naar 1175 euro per ton, wat neerkomt op een 0.1 euro/kg; deze voor rvs316 stijgt zelfs van 1571 naar 1763 euro per ton, een slordige 0.2 euro/kg, hetgeen neerkomt op een stijging van om en bij de 7% in 1 maand tijd, hetgeen toch wel veel is.

En de verwachting blijft stijgend.

Ook voor juni zullen we mogen rekenen op minstens een stijging van 100 euro/ton, tenminste als we de signalen tot op de dag van vandaag mogen geloven?

Speculatie? Een vlucht van de beleggers weg van aandelen naar de grondstoffenmarkten? Een kunstmatig opdrijven van de prijs? Of ten gevolge van een werkelijk gestegen vraag naar inox? De eerste les van een economische opleiding dient te zijn dat op de markten niets zeker is en de marktomstandigheden helemaal niet doorzichtig (hoewel in mijn opleiding als economist wel alles in modelletjes kon gegoten worden). Wie zal het zeggen?

Eén ding is een feit: we moeten mee met de markt, of het nu een zeepbel zou blijken te zijn of niet, we zullen moeten aankopen aan hogere prijzen.

De stijgende prijzen van dit moment werden trouwens in vorige nieuwsberichtjes reeds aangekondigd, jullie waren dus verwittigd.

Karine De Bie 

24 april 2014