Trends in inox keukenwerkbladen

Even jullie op de hoogte houden over de trends bij inox keukenwerkbladen. Onderstaand geldt eveneens als beperkte leidraad voor het maken van keuzes bij keukenbladen.

1. Afwerking:

  • Richtingloos geborsteld: Deze is momenteel het meest trendy en m.i. tevens gewoon de beste keuze. Deze afwerking heeft verschillende namen – het lijkt wel of iedereen zijn eigen naam aan deze afwerking geeft. Een inox plaat wordt mbv een speciale techniek excentrisch geborsteld, waardoor het werkblad allemaal lichtje krasjes door elkaar krijgt. Dit geeft een zeer mooi resultaat en maakt dat krassen die er met de jaren inkomen niet zo zichtbaar zijn. Meer nog: indien de afwerking na een aantal jaren niet meer zo mooi is, kan deze gemakkelijk opgefrist worden. Foto in bijlage geeft richtingloos geborsteld weer, een staaltje is op eenvoudig verzoek verkrijgbaar.
  • Lijngeborsteld: Deze was vroeger de referentie en wordt standaard nog meestal gebruikt voor keukentoestellen. Een zeer mooie afwerking, maar heeft het nadeel dat de eerste krassen zeer sterk zichtbaar zijn. Omdat we deze afwerking jarenlang gebruikt hebben voor keukenwerkbladen, geeft ze het gevoel om wat oubollig te zijn. Geen nood, want deze kan nadien altijd nog op een richtingloos geborstelde afwerking worden gebracht.
  • Geglasstraald: kom je zelden tegen als keukenwerkblad, maar het bestaat. Nadeel is dat glasstralen de ruwheid van een plaat verhoogt, dus dat vuil zich gemakkelijker hecht. Niet ideaal voor een keukenwerkblad en dus minder geschikt als afwerking.
  • Warmgewalst, al dan niet gecombineerd met richtingloos geborsteld: is eveneens minder geschikt als afwerking. Er wordt vertrokken van een ruwe plaat met een hoge ruwheid en je moet wat onvolkomenheden kunnen verdragen. Ook hier zijn krassen duidelijk zichtbaar.

 

2. Opbouw, dikte

  • Vlakke plaat zonder boorden: vroeger werd een keukenwerkblad quasi standaard over een houten mal geplooid. Dit is lang niet meer altijd het geval. De meeste keukentabletten worden op de dag van vandaag gewoon vlak gemaakt, met plaatdiktes van 3, 4, 5 of 6 mm. Dikker raden wij niet aan omdat vanaf 8 mm enkel warmgewalste platen beschikbaar zijn, deze zijn minder geschikt om richtingloos te borstelen. Weet dat de prijs van je tablet grotendeels afhangt van de dikte van de plaat, dus wie een budgetvriendelijk tablet wenst, neemt best een plaatdikte van 3 of 4 mm. In elke plaatdikte kunnen spoelbakken ingelast worden.
  • Geplooide plaat met boorden: wie houdt van een visueel dikkere boord (20 tot 40 à 50 mm) kan niet anders dan boorden laten aanplooien. Dan duid je op je prijsvraag op het plan aan waar je geplooide boorden wenst; meestal is dit slechts aan de zichtbare voorzijden.

3. Spoelbakken

  • Naadloos ingelaste spoelbakken: er zijn diverse spoelbakken en/of spoelbakgehelen op de markt die zeer mooi naadloos ingelast kunnen worden. Wij werken vaak met bakken van Franke of Blanco. Liefst hebben wij dat de klant bij prijsvraag al een spoelbak opgeeft, dan checken wij meteen ook of die gemakkelijk inlasbaar is. De klant kan zelf kiezen of hij de bak zelf koopt en ons toelevert, of wij deze dienen te voorzien in de prijs. Wiens keuze uitgaat naar een spoelbakgeheel, is de Franke SNX251 of variante wel mooi.
  • Ondergelijmde spoelbakken door de klant: in dit geval geeft u de opening van het gat door.

Alinco heeft een lange traditie in het maken van keukenwerkbladen. Enkel het vervaardigen, niet in het plaatsen, ook niet in toebehoren zoals kasten en keukentoestellen. Hebt u interesse? Contacteer ons voor een vrijblijvende prijsvraag.

Karine De Bie

26 juni 2018