Voorraadbeheer platen

Onze uitgebreide, geïnventariseerde stock platen met restplaten- en certificatenbeheer is toch wel een beetje ons paradepaardje. Een optimaal evenwicht zoeken tussen voldoende materiaal op voorraad houden om klanten tijdig kunnen beleveren en het niet te veel op stock houden en tegelijkertijd materiaalprijsschommelingen in het oog houden is hierbij uiteraard belangrijk.

Als we bij elke binnenkomende bestelling telkens zouden moeten checken of de platen op stock zijn en deze dan in beperkte hoeveelheden zouden moeten bestellen, verliezen we veel kostbare tijd. Ook onze materiaalleveranciers houden steeds minder materiaal op stock, of hebben minder magazijnen in Europa, waardoor besteld materiaal vaak uit Duitsland of Italië moet komen, toch zeker de minder courante zaken zoals bepaalde platen in RVS316, geslepen of dubbelgeslepen plaat….

Niet zelden worden we voor speciale zaken geconfronteerd een leveringstermijn van een 2 à 3 weken, vaak langer dan de gewenste productietijd. Daarnaast dienen wij een zeer uitgebreid gamma aan te houden, omdat onze klanten zowat alles regelmatig nodig hebben: alle plaatformaten tot 4000x2000 mm,inclusief voor bepaalde soorten minder courante formaten zoals 3000x1000 mm en 3000x1250 mm, koudgewalst, warmgewalst, met folie, eenzijdig geslepen, dubbelzijdig geslepen, .... en dit uiteraard in 304 en 316, beperkt ook 316ti, aluminium, staal, galva, zincor, ... en dit zowel voor het dunne als voor het dikke materiaal.

Ons streefdoel is dat we in het overgrote deel van de gevallen het gevraagde materiaal op stock hebben. Zonder voldoende stock is het tijdig beleveren van onze klanten geen haalbare zaak. Dit betekent stockniveau en rotatiesnelheden goed in het oog houden.

Met een volledig geïntegreerd stocksysteem, waarbij stock van volle en restplaten dmv scan- en barcodesysteem wordt bijgehouden, tesamen met hun historieken is dit geen probleem. Karine

22 november 2010