Voor u gelezen: waterafstotend inox

Inox is een schitterend materiaal vanuit hygiënisch standpunt, maar we merken dat het aflopen van waterdruppels soms voor problemen zorgt, ook bij schuin aflopende vlakken. Waterdruppels blijven dan als bolletjes op de inox liggen, ook al helt de plaat waarop ze liggen lichtjes af. Hoe heette dat fenomeen ook weeral? Capillariteit van water? Cohesie, adhesie?

Als wij spoelbakken maken en deze aftesten, is dit vanuit hygienisch standpunt soms een probleem, want het - mogelijk vervuilde - water dient zo vlug mogelijk weg te lopen. Maar tegen de wetten van de fysica is er vaak niet veel aan te doen. Voor een gewone spoelbak vormt dit geen probleem; voor een spoelbak die gebruikt wordt in een farmaceutische omgeving mogelijk wel.

Dus trok dit artikel onmiddellijk mijn aandacht: 'Nieuw materiaal haat water zo erg dat druppels eraf springen', zie link onderstaand. Als we het artikel verder lezen, is het geen nieuw materiaal, maar hebben wetenschappers een nieuwe vorm van oppervlaktebehandeling gevonden die op metaal of inox kan worden aangebracht die zeer waterafstotend is. Alleen duurt deze techniek voorlopig nog zo lang waardoor ze nog extreem veel kost.

Ik ben altijd nogal sceptisch mbt nieuwe oppervlaktebehandelingen die met veel poeha worden aangekondigd. Ik heb er al veel zien komen en gaan, maar deze interesseert me wel. Op te volgen naar de toekomst toe - benieuwd wat het zal worden.

Karine De Bie

28 januari 2015