Voor u gelezen: Lasbedrijven nauwelijks voorbereid op nieuwe regelgeving EN-1090

Voor u gelezen op internet:

Lasbedrijven nauwelijks voorbereid op nieuwe regelgeving EN-1090

Het betreft hier weliswaar een artikel uit Nederland, maar de situatie is naar mijn gevoel in België niet anders. Het schrijft dat meer dan de helft van de lasbedrijven in Nederland niet op de hoogte is van de nieuwe EN1090 reglementering die in voege treedt op 1/7/2014. En bij de mensen die wel reeds van de norm hebben gehoord of ermee bezig zijn, heerst nog grote onduidelijkheid.

Dit is de situatie in Nederland, maar ik heb de indruk dat dit in België gelijkaardig zal zijn. Uiteraard hoeven ook niet alle lasbedrijven op de hoogte te zijn, aangezien de nieuwe norm betrekking heeft op bouwproducten en niet alle lasbedrijven voor de bouwsector werken. Maar toch.

 

 

Verschillende vakorganisaties zijn sinds de jaarwisseling begonnen met informatievergaderingen en -campagnes, maar tegelijkertijd is het zo goed als zeker dat het slechts een minderheid van bedrijven die zouden moeten gekeurd worden, effectief gekeurd zullen zijn tegen 1/7, En ik begrijp ook waarom. Alinco is zelf al een aantal maanden bezig met de implementatie van de norm, waardoor we maar al te goed weten hoe moeizaam alles vooruit gaat, o.m. omdat ook vele van onze leveranciers hier ook nog niet klaar voor zijn. Niet alleen bedrijven die materialen zoals platen en profielen verkopen, maar zelfs bedrijven die lasmateriaal verkopen.

Nu, moeilijk gaat uiteraard ook.

Karine De Bie

01 april 2014