Tiglaswerk (141) in de kijker

80% van het laswerk dat wij op Alinco uitvoeren, wordt volgens lasprocédé 141, zijnde Tig las uitgevoerd. In mindere mate ook halfautomaat of electrode voor zeer specifieke toepassingen, maar veruit het meeste volgens het Tiglasproces.

Bij offerte of bestellingen is het wel belangrijk dat de klant aangeeft hoe de klant het stuk verder gelast wenst te zien. Terwijl in de pipingindustrie en zeker in de drukvatenwereld een doorlas standaard is, is dit in het klassieke plaatwerk zeker niet altijd het geval. Een doorlas kan, maar vaak wordt zeker voor bakken of afschermingen gewoon éénzijdig gelast zonder backinggas of dubbelzijdig. Aangezien Alinco niet altijd de toepassing van het product kent, is het voor ons niet altijd gemakkelijk om in te schatten wat de klant wenst, zeker als lassymbolen op het plan ontbreken.

Het spreekt voor zich dat één en ander prijsconsequenties heeft. Dubbelzijdig lassen duurt bijna dubbel zo lang als enkelzijdig lassen bijvoorbeeld. Lassymbolen hoeven voor ons niet per se aangebracht te worden; maar bij afwezigheid ervan is een omschrijving wel handig.

Karine De Bie

15 juni 2016