Technieken om te merken: etsen of graveren?

Om zwart gekleurde teksten (of foto's, logo's of tekeningen) op materialen aan te brengen, zijn er diverse technieken, waarbij elk zijn voor- en nadeel heeft:

- Graveren:

lasergraveren met een klassieke laser - voordeel: is snel en goedkoop, nadeel: moeilijk in te kleuren en meestal niet erg zichtbaar. Ideaal om tijdelijk te merken en/of bv posities waar stukjes op gelast moeten worden te merken.

lasergraveren met een aparte lasergraveermachine: werkt als een soort printer. Veldgrootte is beperkt tot range van graveertoestel, dit is meestal +/- 180x180 mm. Niet echt klein dus, maar ook niet echt groot. Nadeel is dat het donkergrijs op inox niet altijd zo goed uitkomt; het hangt wat van het gezichtsveld af of het goed leesbaar is of niet. Bijkomend nadeel voor grote stukken (bijvoorbeeld om een logo op een kast te zetten) dat dit grote stuk dan onder de machine gepositioneerd moet worden. Ideaal voor vlakke en kleinere stukken.

diepgraveren al dan niet met inkleuring. Bovenstaande technieken geven geen groef in het materiaal, waardoor het gegraveerde vlak als het ware weg gesleten kan worden. Bij diepgraveren wordt er effectief een groef gefreesd in het materiaal. Deze techniek is afhankelijk van de beschikbare frezen en geeft dus minder mogelijkheden.

aanbrengen van slagletters of pengraveerder: deze techniek geeft het voordeel dat er in de diepte wordt gewerkt en de markering dus niet onderhevig is aan slijtage door de jaren. Ideaal om machine onderdelen blijvend te merken.

 

- Etsen:

Etsen geeft een gelijkaardig uitzicht als lasergraveren (foto in bijlage), en werkt met sjablonen en een chemisch product. Het vergt wat handigheid en oefening om het goed te kunnen, maar is eenvoudig en vrij goedkoop op voorwaarde dat het gaat om kleinere stroken (max 36 mm hoog). Kleine sjablonen zijn goedkoop en kunnen dus voor eenmalig gebruik aangemaakt worden, grotere sjablonen moeten extern gemaakt worden en zijn heel wat duurder. Ideaal om als eindbewerking logo's op omkastingen en dergelijke aan te brengen

Voor de volledigheid kan inox ook bedrukt, bestikkerd of geschilderd worden. .Alinco kan zowel het lasergraveren, slagletters of pengraveren en etsen aanbieden. Geïnteresseerd? Aarzel niet om ons te contacteren op sales@alinco.be

 Karine De Bie

 

 

21 september 2015