Stijgende nikkelindex - stijgende materiaalprijzen?

Wie de nikkelindex opvolgt, heeft het al gezien: de nikkelindex is stevig aan het stijgen, en staat op het hoogste peil sinds november. De prijzen van inoxmaterialen zijn sterk gerelateerd aan de evolutie van de nikkelprijzen, dus mogen we de volgende weken/maanden een stijging verwachten.

De oorzaak van de prijsstijging zou o.m. te wijten zijn aan een teruggevallen productie, o.m. in de Filipijnen en Canada ten gevolge van Covid 19. Maar er is meer. Nikkel wordt eveneens gebruikt voor de aanmaak van batterijen voor electrische voertuigen & het aandeel van de nikkelproductie dat voor deze batterijen gebruikt zal worden, zou de volgende jaren alleen maar stijgen. Elon Musk belooft een mega contract aan partijen die op een ecologische manier o.m. nikkel kunnen ontginnen.

Elon Musk heeft uiteraard de autoriteit om met één uitspraak de grondstoffenmarkten te beïnvloeden. Daarnaast sluit ik niet uit dat ook speculaties aan de grond liggen van deze stijgende nikkelprijzen; we zien vaak bij economisch onzekere tijden dat beleggingen optimaal gespreid worden en vaak gespeculeerd wordt op metalen, ook al staat dit los van de werkelijke vraag.

Het spreekt voor zich dat onze sector en onze klanten in deze onzekere economische tijden niet zitten te wachten op stijgende materiaalprijzen. Maar zoals altijd zijn we onderhevig aan de grillen van de grondstoffenprijzen op internationale markten, gelijkaardig aan deze van ruwe aardolie. Op een moment dat iedereen een stijging verwacht, durft die wel eens te dalen en omgekeerd.

Heb je inox projecten? Aarzel niet om ons te contacteren.

Karine De Bie 

 

30 augustus 2020