Plooiwerk - minimum plooimaten

Ontwerpen is niet alleen een theoretische oefening, er moet ook rekening gehouden worden met de technische mogelijkheden van diverse machines. Hierbij een aantal vuistregels die gehanteerd kunnen worden bij het plooien of het ontwerp van inox en ijzer plooiwerk.

Minimum binnenmaten die best als regel gehanteerd worden die kunnen geplooid worden bij een hoek van 90°: Dikte 0,8 à 1,2: 4 mm binnenmaat Dikte 1,5: 6,5 mm binnenmaat Dikte 2: 8,5 mm binnenmaat Dikte 3 à 4: 15 mm binnenmaat Dikte 5: 20 mm binnenmaat Dikte 6: 24 mm binnenmaat

Uiteraard zijn de minimum plooimaten afhankelijk van beschikbare plooimessen, de gevraagde hoekradius en het tonnage van de plooibank die vereist is tijdens het plooien. Dat maakt dat in sommige gevallen bij dikke, lange platen gebruikt gemaakt wordt van andere plooigereedschappen, waardoor we terugvallen op een andere (grotere) inwendige maat.

Anderzijds is er in andere gevallen mogelijk toch een kortere plooi mogelijk, maar alle plooitechnische mogelijkheden opsommen zou ons een beetje te ver leiden. Wat er plooitechisch mogelijk is, is eigenlijk nooit absoluut. Vandaar dat we enkel een aantal grove richtlijnen kunnen geven.

Zelfs na jarenlange ervaring vergis je je af en toe nog. Bij twijfel, neem reeds in de ontwerpfase contact met ons op. Ook voor het opentrekken van gaten die te dicht bij de plooilijn staan, een gekend probleem, kunnen bovenstaande maten als richtlijn gehanteerd worden, hoewel we hier iets meer speling hebben.

Bij voorkeur worden gaten op een voldoende afstand van de plooilijn gezet; indien er geen andere keuze is en deze toch dicht bij een plooilijn dienen te komen, zijn er andere (maar duurdere) manieren om dit probleem op te lossen.

Wat de rest van het plooitechnische betreft: bij U profielen wordt er vaak de regel gehanteerd dat de benen niet hoger mogen zijn dan de basis. Dit is een goede algemene regel, zo goed als alle platen of plaatjes waarbij de basis breder is dan de benen kunnen geplooid worden. Maar tegelijkertijd is er meestal veel meer mogelijk (dus toch benen hoger dan basis), doch kan hier geen algemene regel voor opgesteld worden...

Technische feedback vragen is hier de enige mogelijkheid, bij voorkeur reeds in de ontwerpfase. Later wat meer over technische mogelijkheden bij andere machines. Karine

Wat info mbt afbeeldingen hieronder:

* foto 1: stuk in bewerking - combinatie plaatwalsen en plooien

* foto 2: klassiek centerwerk

* foto 3: met behulp van één van onze zelfgemaakte matrijzen op onze plooibank

* foto 4: dit stuk kan zowel door plaatwalsen of door plooien gemaakt worden. Omdat het hier om aluminium gaat dat sowieso al moeilijker zijn toleranties behoudt, wordt dit stuk bij voorkeur geplooid

* foto 5: eveneens aluminium, via speciale plooimatrijzen

* foto 6: gerolde cone, een vrij grote en kleine diameter hoeft dus niet altijd een probleem te zijn

* foto's 7 en 8: door middel van kleine plooitjes. 8 mm inox, relatief smal maar toch een behoorlijke lengte.

Je ziet lijnen waar de plooimatrijs tegen gezeten heeft door de minimale beschadigingen van het warmgewalste oppervlak, maar als je je even concentreert op de kopkant, zie je dat het resultaat nauwlijks zou verschillen van een gerolde versie... Vakkennis!

15 november 2010