Passiveren van inox

Na het beitsen dient het passivatieproces plaats te vinden, of dit nu op de natuurlijke manier gebeurt of dmv een passivator. Ook bij eender welke beschadiging van de inox plaat tijdens het productieproces (bijvoorbeeld door het slijpen) dient de plaat zijn beschermende chroomoxidelaag terug te vormen (= passiveren)

Dit passivatieproces dient in optimale omstandigheden te kunnen gebeuren, anders vormt zich mogelijk de passivatielaag niet en wordt de inox erg kwetsbaar. Wat kleine ijzerdeeltjes die ronddwarrelen in de plaats waar de net gebeitste inox zich bevindt kunnen al voldoende zijn om dit proces niet volledig te laten plaatsvinden.

Het probleem is dat dit niet met het blote oog zichtbaar is, maar slechts getest kan worden met een toestel. En dan nog, als dit getest wordt, is dit plaatselijk, is dit niet het volledige stuk....

De beste manier van behandeling is dus voldoende kennis van het beits- en passivatieproces zodat het zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Het passivatieproces kan versneld worden door het gebruik van een passivator, dit is een product dat het passiveren versneld.

Ook hier heb je een verschil in producten: sommigen doen het natuurlijke passivatieproces dat ongeveer 24 uur in beslag neemt verkorten tot ongeveer 4 uur, andere producten zorgen voor verkorting tot een 10 à 15 minuten... Karine

06 september 2010