Opnieuw substantieel stijgende inox prijzen

Wat gebeurde er deze week op de grondstoffenmarkten?
De nikkelprijzen gingen door het dak - niet alleen de nikkel trouwens.

Waarop vervolgens de ene na de andere leverancier ons meldde dat zij voorlopig geen prijzen meer zouden kunnen geven; degenen die wel nog aanbieden, geven momenteel onredelijk hoge prijzen. 

Niet alleen inox leveranciers duwen op de rem; ook qua aluminium en staal kregen we vandaag de grootste prijsstijging ooit op één dag te verwerken bij de handelaren.

En iedereen dacht dat de prijzen reeds torenhoog stonden en dus niet meer zouden kunnen stijgen nadat deze in een dik jaar tijd met een factor x2.5 à 3 gestegen waren?

Mis poes...  De komende weken/maanden worden nog maar eens substantiële prijsstijgingen verwacht. 

De oorzaken zijn uiteraard niet ver te zoeken. Zowel Oekraine als Rusland hebben een grote staalproductie & daar komt momenteel niet veel vandaan. Voeg daarbij stijgende energieprijzen; torenhoge transportprijzen en de export- en importtaksen vanuit en tov Azië, aniekreacties en corona die nog niet verwerkt is.

En hoe liep het met de nikkel af? Na de stijging van maandag tot bijna 43.000 dollar/ton, schoten de prijzen op dinsdag nog verder de hoogte in met pieken tot 100.000 dollar/ton, waarna de handel stil gelegd werd en alle transacties van dinsdag geannuleerd werden. Meer details omtrent de genomen maatregelen vind je op lme.com. Benieuwd wat het de volgende dagen wordt, Maar nieuwe prijsstijgingen zijn nog maar eens onvermijdelijk. 

Om die reden is Alinco ook genoodzaakt tijdelijk offertes aan te bieden met een maximale geldigheid van 48 uur. We hadden het liever anders gezien...

Karine De Bie

07 maart 2022