Oorzaak stijging inoxprijzen

In de vorige nieuwsberichten waarschuwden we regelmatig voor stijgende inoxprijzen op dit moment. De prijsstijgingen zijn reeds enkele weken bezig en verwacht wordt dat deze prijsstijgingen nog een aantal weken tot maanden zullen aanhouden. We kunnen op dit moment moeilijk inschatten op welk hoger niveau de inoxprijzen zullen blijven steken, maar dat ze aanzienlijk zullen stijgen staat vast.

Maar naast de wetenschap dat ze zullen stijgen, is het soms ook eens interessant om stil te staan bij de oorzaken van deze prijsstijgingen van roestvast staal.

 

Wat volgt is mijn persoonlijke visie op de markt. Ik wil daarbij zeker en vast niet beweren dat ik een expert ben in grondstoffenmarkten, maar aangezien ik professioneel de nikkel en inoxmarkten al jarenlang zijdelings mee opvolg, ken ik er toch al een beetje van.

De prijs van het roestvrij staal wordt bepaald door o.m.:
- basisprijs, de prijs die door de procenten van inox bepaald wordt, laat ons zeggen de productieprijs
- nikkelprijs, die de zogenaamde legeringstoeslag bepaalt
- schrootprijs, dewelke zeer sterk gecorreleerd is met de nikkelprijs
- uiteraard, zoals in elk economisch model - vraag en aanbod
- de dollarprijs zoals op elke internationale markt
- speculatie op de grondstoffenmarkt, toch zeker op momenten zoals nu een niet te onderschatten element

Uiteraard speelt de dollarkoers niet in het voordeel van de prijzen op de europese markten. De dollar is aan het stijgen, dus de inoxprijzen stijgen eveneens.

Grootste oorzaak van de prijsstijgingen in evenwel de koers van de nikkel, die op dit moment mee beïnvloed wordt door speculatie op de grondstoffenmarkt, en die op zijn beurt de oorzaak is van te verwachten stijgingen op vlak van de legeringstoeslag gedurende de komende maanden. Zoals gezegd: gedeeltelijk speculatief -er zijn geruchten op de markt dat er een tekort aan inox zal komen gedurende het derde en het vierde kwartaal van 2014 - dat hebben we by the way in het verleden al een aantal keer gehoord, maar een effectief tekort is er nooit geweest; je weet uiteraard nooit. Effectieve tekorten verwacht ik dus nu niet direct, maar het alternatief voor tekorten zijn uiteraard peperdure prijzen en daar durf ik geen uitspraak over doen.

En die onzekerheid op de markt komt wel degelijk ergens vandaan. Ten eerste is er het exportverbod van onbewerkt nikkel en andere onbewerkte ertsen zoals koper vanuit Indonesië. Indonesië was al zeer lang bezig met het voorbereiden van dit exportverbod, dat begin 2014 uiteindelijk gestemd werd, zie ook artikel volgens link in bijlage. In dat artikel wordt er weliswaar gezegd dat vermoedelijk de gevolgen op de grondstoffenmarkten beperkt zouden blijven, maar als dit samenvalt met een aantal andere gebeurtenissen zoals verder beschreven, blijkt dit plots wel een mede-bepalende factor te worden. Je mag niet vergeten dat Indonesië overigens de grootste nikkelexporteur ter wereld was; het land wil met deze maatregel zelf hoogwaardigere producten maken, maar het moet daar wel klaar voor zijn uiteraard.

Als daar dan plots de onzekerheid rond de situatie met Rusland bij komt, tevens een zeer grote productent van nikkel, voel je de bui al hangen. Plots wordt de bevoorrading van de markt van de nikkel zeer onzeker, met daarbij een klassieke hamstering/speculatie die je vaak merkt aan het begin van dergelijke prijsstijgingen. Een verwachting dat de nikkelprijzen zullen stijgen worden daardoor self fulfilling en zelfs nog uitvergroot.

En die self fulfilling prophecy speelt uiteraard op alle niveaus van het grondstoffenflow: niet alleen op de grondstoffenmarkten, maar als ook alle tussenstappen zoals producenten, handelaren, metaalverwerkers en handelaren hetzij hun stock nog vlug even beginnen aan te vullen en/of beginnen te hamsteren, heb je meteen ook de vraag die plots piekt - veel grotere omzetten dan normaal, hetgeen uiteraard tijdelijk ook de prijzen doet stijgen. Uiteraard is dit slechts tijdelijk, want als iedereen binnen enkele maanden hun voorraden heeft aangevuld en ondertussen ook de prijzen behoorlijk zijn gestegen, valt waarschijnlijk de vraag terug tot op een heel wat lager niveau dan vroeger.

Wat er ook van zij; of de onderliggende oorzaken van de prijsstijgingen dan effectief terecht zijn of niet, je kan deze als verwerker alleen maar ondergaan. Ook wij hebben onze stock wat aangevuld, maar dat kan uiteraard maar tot op een beperkt niveau. Materialen worden vaak ook projectmatig aangekocht - we zulllen dus deze prijsstijgingen moeten ondergaan zoals ze komt...

Karine De Bie

 

 

 

18 mei 2014