Nikkelprijzen duiken naar beneden

De nikkelprijzen duiken naar beneden de laatste weken. De laatste dagen was er evenwel een licht herstel, maar zoals een beurs op en neer gaat, lijkt het er op dat dit niet meer dan een tijdelijke opwaartse beweging is.

Hoewel ik de grondstoffenmarkten en voornamelijk de nikkelmarkt reeds lang opvolg, verwondert de snelheid waarmee dergelijke indices soms hetzij pijlsnel de hoogte ingaan of zoals in dit geval zeer sterk dalen in een korte periode.

De slabakkende wereldeconomie en een rechtzetting van wat tijdelijke gecreëerde hypes in het begin van het jaar (vermoeden van schaarste wegens exportrestricties van nikkel vanuit Indonesië, op dat moment één van de grootste nikkelexporteurs) deden wel een correctie van de nikkelindex verwachten, maar ik had deze persoonlijk wat beperkter verwacht.

Dalende nikkelprijzen zullen deze maand en volgende maanden leiden tot licht dalende inoxprijzen, hoewel we (voorlopig althans) nog niet op het niveau van de jaarwissel 2013/2014 zitten. Deze lichte prijsdaling zal zich pas de komende weken/maanden laten voelen aangezien er altijd wel een vertraging van enkele weken (voor plaatmateriaal) tot enkele maanden (voor buismateriaal) zit tussen een daling van de nikkelkoers en een daling van de effectieve prijzen. Op dit moment kopen we, ondanks de daling van de nikkelindex buizen en kokers zelfs op een relatief hoog prijsniveau aan.

De inoxprijzen worden uiteraard daarnaast ook beïnvloed door andere factoren zoals de basisprijs en de dollarkoers, maar nikkel is toch ook een zeer bepalende factor. Deze wordt maandelijks verwerkt in de zogenaamde legeringstoeslag die maandelijks in onze nieuwsberichtjes verschijnt.

De evolutie van de nikkel kunt u volgen via onderstaande link.

Karine De Bie

02 november 2014