Een molybdeentester is een toestel dat test op de aanwezigheid van Molybdeen in het materiaal. In de praktijk wordt deze gebruikt om te testen of een bepaald materiaal rvs304 of 316 is. Op de meeste onbewerkte materialen staat wel gedrukt welke materiaalkwaliteit platen of buizen zijn, maar vanaf het moment dat ze bijvoorbeeld geslepen binnenkomen is elke verwijzing naar de materiaalkwaliteit weg.

 

Zelfs met een zeer goed inventarisatiesysteem van materialen, heb je deze tester wel eens nodig. Bijvoorbeeld om de kwaliteit te bepalen van een stuk dat de klant binnen brengt. Of, als het absoluut noodzakelijk is dat een stuk in rvs316 gemaakt wordt, dit, los van de stempeling te testen. Of inkomende platen waarbij elke stempeling al verdwenen is (bv geslepen platen) te testen....

Het nadeel is dat dit toestel toch wel zijn kost heeft en een goed inoxatelier eigenlijk verplicht een hele reeks van dit soort kleine toestellen zou nodige hebben. Niet alleen een molybdeenmeter, maar evengoed een toestel op de ruwheidswaarde te testen, een glansgraadmeter, .... Een atelier zoals Alinco met de nodige omvang kan zich dit inderdaad permitteren, maar een klein contructie-atelier met slechts enkele mensen tewerkstelling kan dit niet. Aangezien wij heel wat toeleveren aan collega-constructeurs, worden wij dan ook regelmatig ook eens opgetrommeld om dit soort testen uit te voeren.

Karine

 

16 november 2012