Materiaalprijzen inox

Regelmatig post ik hier een berichtje over de evolutie van de materiaalprijzen.

De evolutie van de legeringstoeslagen kunnen jullie eveneens volgen onder deze nieuwsberichtjes. Opnieuw zijn de legeringstoeslagen voor december gedaald tov van de vorige maanden, voor rvs304 van 1389 euro/ton (november) naar 1352 euro/ton (december) en voor rvs316 van 2118 euro/ton (november) naar 2079 euro/ton in december.

Ook de schrootprijzen zijn de laatste maanden behoorlijk gedaald. De nikkelindex gaat de laatste weken wat op en neer - fluctuerend zoals een goede beurs betaamt.

Een en ander wijst toch op een dalende tendens op de markt.

Momenteel betekent dit op de markt van de aankoop van inox platen dat de prijzen toch wel met een 8 tot 10% gedaald zijn ten opzichte van het hoogste niveau van dit jaar, waarbij verwachting tot eventuele verdere daling bij de handelaren vaak tot gevolg heeft dat de prijzen bij hen vlugger dalen dan de legeringstoeslagen of de nikkelindex zou aangeven - een aantal van hen wil namelijk zo vlug mogelijk van hun dure voorraden af op een moment dat ook hun eigen klanten liefst eerst zoveel mogelijk hun voorraden opwerken.

Wat de toekomst zal brengen? Ik heb het hier al vaak gezegd; het voorspellen van inoxprijzen is al even moeilijk als het voorspellen van olieprijzen. De laatste jaren zijn de inoxprijzen overigens vrij stabiel geweest, het gaat wel eens licht op en neer, maar vroeger zijn er periodes geweest dat deze veel sterker fluctueerden. De verwachting op dit moment is eerder stabiel, al is die stabiliteit erg fragiel.

Karine De Bie

 

 

15 december 2018