Materiaalcertificatenbeheer - volledige traceability

Alinco heeft sinds jaar en dag een correct en ver doorgedreven materiaalcertificatenbeheer. Reeds jaren wordt er voor elke levering van inoxmaterialen standaard een 3.1 materiaalcertificaat opgevraagd, of de klant het nu nodig heeft of niet. Alinco is daarbij reeds jaren voortrekker in de sector, dat merken we bij elke extra stap die we vragen aan onze leveranciers (ja, maar, jullie zijn de enigen die dit vragen was jarenlang het standaardantwoord van de meeste van onze leveranciers).

Met de komst van de EN1090 reglementering die midden vorig jaar van kracht ging is er gelukkig heel wat gewijzigd en moeten we minder trekken en sleuren om de juiste certificaten te krijgen. Ondertussen vragen we ook voor stalen platen trouwens standaard certificaten op - ook dat was een jaar geleden voor het gewone staal (s235) ongebruikelijk.

Maar ook Alinco evolueert mee en gaat steeds verder. Want zelfs al ben je EN1090 gecertifieerd, dan nog zijn zeker de vereisten op het vlak van materiaalcertificatenbeheer, althans voor EXC1 en EXC2 niet zo veeleisend; enkel een degelijk certificaat bij ingangscontrole, maar hier is geen volledige traceability vereist. Alinco heeft sinds een aantal jaren reeds een volledige traceability, maar recentelijk verfijnden we dit systeem nog.

Op dit moment wordt er in een notendop binnen Alinco:
- bij elke inkomende palet of plaat een foto gemaakt en electronisch gelinkt aan die inkomende palet met platen (een palet kan ook 1 plaat zijn)
- deze foto wordt vergeleken met het certificaat zelf; het certificaat wordt grondig nagekeken volgens een vooraf vastgelegde prcedure en vervolgens electronisch gelinkt aan de paletnummer
- bij elke aansnijding van een nieuwe plaat wordt het paletnummer ingegeven of ingescand en wordt het juiste certificaat aan alle subitems gelinkt en electronisch beschikbaar gesteld en is deze permanent consulteerbaar
- bij het beëindigen van de job worden alle certificaten automatisch in een verzendmap geplaatst. Nog een laatste controle en alles kan verzonden worden.

Op deze manier kunnen we op elk moment dus controleren uit welke plaat welk stuk gesneden is en bij eventuele twijfel kunnen we dus steeds ook een foto consulteren van het smeltnummer. En dit uiteraard zoveel mogelijk geautomatiseerd; enkel grondige inspectie van het certificaat op zich dient uiteraard manueel te gebeuren.

Karine De Bie

09 februari 2015