Manipulatie van zinkprijzen op LME?

Een vreemd berichtje, zie link onderaan.

Er zal een onderzoek ingesteld worden naar de LME grondstoffenbeurs tesamen met een aantal grote zinkverwerkende bedrijven en handelaren om na te gaan of ze de zinkprijzen gemanipuleerd hebben.

Zink wordt voornamelijk gebruikt voor het galvaniseren van metalen of voor het aanbrengen van andere zinkgebaseerde coatings.

Een onderzoek betekent niet per definitie dat deze bedrijven en organisaties al schuldig zijn, maar het feit is dat prijzen op andere markten in het verleden wel eens gemanipuleerd werden en dat ook naar de toekomst wel zullen doen.

De grondstoffenmarkten interesseren mij sterk, vooral uiteraard de metaalgelinkte grondstoffenmarkten. En vanop de zijlijn zie je inderdaad dat wij als gebruiker afhankelijk zijn van de 'grillen' van de markt, dewelke vaak het resultaat zijn van speculaties, maar evenzeer van het lanceren van geruchten. De lijn tussen speculaties en manipuleren is waarschijnlijk vrij dun en het is een feit dat ik in al die jaren meer specifiek op de nikkelmarkt al zoveel geruchten heb zien passeren waarbij ik me dan dikwijls afvraag waar ze vandaan komen.

Een aantal van die geruchten hebben zeker een invloed op de markt, en of je dan als gebruiker wil of niet: je moet mee, de prijzen zullen stijgen (of soms dalen). Het lijkt mij ook logisch: er is zoveel geld mee gemoeid en als bepaalde fabrieken de marktprijzen kunnen doen stijgen door een paar goed gelanceerde geruchten, waarom zouden ze niet proberen?

 

25 mei 2014