Legeringstoeslagen oktober

De legeringstoeslagen van de laatste maanden:

RVS304: 1910 (juli), 2056 (aug), 2159 (sept), 2190 (okt)
RVS316: 2928 (juli), 3167 (aug), 3319 (sept), 3379 (okt)

Dit telkens in Euro/ton

De legeringstoeslag is nog steeds stijgend; hoewel gezien de evolutie van de nikkelindex volgens bijgevoegde foto de nikkelkoers voor het eerst in maanden terug behoorlijk gedaald is. Wellicht zullen we dan in november een daling van de legeringstoeslag mogen verwachten.

Betekent dit meteen ook een daling van de inox prijzen? Wellicht niet. Historisch gezien was de koers van de LME en de daarop gebaseerde legeringstoeslag een goede voorspeller van de inox prijzen bij de handelaren in de praktijk, maar op dit moment spelen veel andere factoren een rol. Een verstoorde aanvoer; schaarste op de markt etc maken dat de legeringstoeslag op dit moment geen bepalende factor meer is.

De algemene verwachting is dat de inoxprijzen de volgende jaren op een substantieel hoger niveau zullen blijven dan pre corona zoals je kan lezen in een eerder nieuwsbericht. Maar er is een groot verschil tussen 2 euro/kg pre corona en meer dan 4 euro/kg op dit moment. Eens de aanvoerflow terug in orde is; de voorraden van de handelaren aangevuld en terug voldoende materiaal op de markt, verwacht ik om die reden toch een daling, hoewel ik deze niet op korte termijn verwacht.

Maar wie ben ik uiteraard om überhaupt iets te verwachten 

02 oktober 2021