Inox vernissen of kleurloos lakken?

Inox vernissen of kleurloos lakken? We hebben het al enkele keren gedaan, maar het heeft naar mijn gevoel meer nadelen dan voordelen

Eerst en vooral is het een extra laag, dus voor bepaalde toepassen komt het niet in aanmerking. Het is niet voedingsgeschikt want stukjes die vrijkomen tijdens het maken van krassen (roestvast staal is nog steeds harder dan de lak of vernislaag) komen anders in de voeding terecht. Niet geschikt dus voor bijvoorbeeld keukentabletten.

Ten tweede gaat het voorbij aan wat inox in se is: het is een legering die zo specifiek is dat het materiaal, bij blootstelling aan de lucht, een zelfherstellende laag vormt. Van blootstelling aan de lucht is er uiteraard bij een laklaag geen sprake meer.

Ten derde is de lak of vernislaag nooit 100% krasbestendig, dus krassen krijg je vroeg of laat sowieso, zowel bij een gewone inox plaat als met een behandelde plaat. Alleen is het risico groter dat met een extra vernislaag, er hele stukjes los komen.

En last but not least is het zeer moeilijk om inox mooi egaal kleurloos te lakken of te vernissen. Een plaat die er onbehandeld picco bello uit ziet, ziet er onder een bepaalde lichtinval toch niet meer zo mooi uit na het lakken, dus is het riscio reëel dat je 2 platen moet vernissen om er 1 goede over te houden.

Heel wat nadelen dus. En wat staat daar als voordelen tegenover?

Wat minder gevoelig aan vingerafdrukken, maar dat heb ik al vaak gezegd, dat dit voornamelijk een probleem van eerste gebruik is; na enkele malen poetsen is het probleem van vingerafdrukken al heel wat minder.

En in een natte omgeving zoals een douche loopt het water wat gemakkelijker af...

Het kan dus, maar ik ben mij ervan bewust dat er zeker ook nadelen aan verbonden zijn. Ik bied het dan ook alleen maar aan als het een weloverwogen beslissing is van de klant.

Karine De Bie

 

28 juni 2014