L profielen, T profielen, U profielen, HEA’s in inox …. Waar moet ik op letten bij de aankoop van roestvast stalen profielen en vooral: wat is er courant verkrijgbaar op de markt?

Vooral dit laatste is een goede vraag, want op een aantal genormeerde L profielen na, is er eigenlijk niet zoveel gemakkelijk te vinden op de markt.
Bij RVS304 valt dit dan nog mee, maar ga eens bepaalde T profielen zoeken in RVS316. Misschien vind je ze, maar de kans is even groot dat je deze niet vindt of alleen met een zeer lange leveringstermijn.

Wel gemakkelijk te verkrijgen zijn gelijkbenige en ongelijkbenige genormeerde L profielen zoals 30/30/3, 40/40/4, 50/50/5, …. Deze zijn hoekig aan de buitenzijde, en hebben een radius aan de binnenzijde, conform met de geldende norm.
De maten verwijzen altijd naar de buitenmaten; de laatste maat verwijst naar de dikte.

Opgelet: in principe hebben deze profielen een warmgewalst uitzicht en zijn deze dus niet mooi.

Deze profielen kunnen nog vrij gemakkelijk aan de buitenzijde geslepen worden, maar de binnenhoek met bijhorende radius is heel wat complexer om te bewerken. Tegelijkertijd kunnen de meeste profielen ook, vertrekkende van vlakke plaat, geplooid worden, en dit om diverse redenen:
• in dunne plaat zijn geen standaardprofielen verkrijgbaar (bijvoorbeeld 50/50/1,5)
• niet alle maten zijn verkrijgbaar, bv ik heb een profiel nodig 85/45/2
• het profiel blijft zichtbaar en moet mooi zijn; dus kan meteen uit geslepen plaat gemaakt worden
• uiteindelijk zijn knippen en plooien relatief goedkope bewerkingen en is de prijs van getrokken profielen sowieso duurder dan plaat, waardoor geplooide profielen niet per definitie duurder zijn dan standaardprofielen

Knippen en plooien van profielen gaat vrij gemakkelijk tot lengtes van 4000 mm. Een geplooid profiel heeft zowel aan de binnenzijde als buitenzijde een kleine radius; afhankelijk van de situatie kan deze kleiner of groter genomen worden. Uiteraard kunnen ook in andere materialen zoals aluminium, ijzer, galva, zincor profielen geplooid worden (weliswaar met andere plooigereedschappen).

De overige profielen zijn zoals gezegd moeilijk verkrijgbaar en/of peperduur. In gewoon staal zijn diverse types profielen zeer courant; op de inoxmarkt is dit heel wat minder en dient geval per geval gecheckt te worden of er aanbod is. Soms moet je ook gewoon creatief zijn. Een klant die op zoek was naar een geborsteld T profieltje als randafwerking, konden we helpen met een geplooid profiel in T vorm... Klant goedkoop geholpen en tevreden en wij uiteraard ook.

Karine

23 april 2010