Inox prijzen 2015

Begin van het nieuwe jaar, traditioneel ook het moment om een stil te staan bij de diverse voorspellingen op de markten. Gaan de prijzen nu stijgen, dalen of gelijk blijven?

Vaak zijn er zeer duidelijke verwachtingen maar op dit moment niet specifiek voor 2015. Het is een feit dat inoxprijzen moeilijk te voorspellen zijn; zowat even moeilijk of op dit moment zelfs nog moeilijker dan prijzen van ruwe olie. Maar het feit dat niemand - ook de internationale gespecialiseerde pers weinig nieuwe zaken te vertellen heeft, duidt er toch op dat de prijzen alvast in de eerste maanden van 2015 naar alle waarschijnlijkheid vrij stabiel zullen zijn.

Hier en daar spreekt men van een mogelijk lichte stijging, maar dat hebben we in het verleden al zeer vaak gehoord. Dat is vaak wishful thinking van producenten die met geruchten over een 'stijging' een (meestal slechts tijdelijke) verhoging van de vraag willen bewerkstelligen door wat speculatieve aankopen te doen bewerkstelligen.

Als we terugkijken op 2014, zien we de prijzen lichtjes gestegen zijn ten opzichte van begin van het jaar. Als we de laatste paar jaar in ogenschouw nemen, kunnen we vaststellen dat de inoxprijzen stabiel gebleven zijn in tegenstelling tot bepaalde periodes in het verleden toen inoxprijzen echt wel zeer volatiel konden zijn. Eerder stabiele prijzen liggen dus ook in de verwachtingen van wat de prijzen de laatste jaren in hoordzaak hebben gedaan.

Voorlopig geen spectaculair nieuws over de prijzen te melden dus. Mocht dit er wel nog aankomen, zal ik jullie uiteraard op de hoogte houden.

Karine De Bie

10 januari 2015