Waarvoor staat de L-kwalteit bij sommige soorten inox? Welke kwaliteit is dan de juiste en zijn ze uitwisselbaar? rvs304 of rvs304L? Idem bij rvs316?

Vooral bij architecten en studieburelen merk ik vaak dat ze zeer specifiek verplichtend het werkstofnummer opgeven van rvs304 terwijl het beter 304L zou zijn.

L staat voor low carbon. Zonder dieper in te gaan op de technische achtergrond - die vindt u wel elders op internet - speelt deze lage koolstof geen rol zo lang er geen warmte in het spel is. Vanaf het moment dat er wel warmte aan te pas komt (bijvoorbeeld tijdens het lasproces) is eigenlijk de L kwaliteit (die meestal iets duurder is) beter geschikt dan de gewone kwalteit. U begrijpt dat dit voornamelijk belangrijk is bij onderdelen die op de ene of de andere manier belast worden bv door druk (drukvaten) of door gewicht.

Vanaf het moment dat er gelast wordt dus bij voorkeur de L kwaliteit gebruiken dus. rvs304 is iets goedkoper dan rvs304L, maar dan heb je weeral een verschillende materiaalsoort op stock, waardoor Alinco voor plaat (niet voor buis) enkel de L kwaliteit aankoopt.

Architecten of studieburelen die een bepaalde werkstofnummer opleggen die niet de L variante is, zullen zich dus moeten conformeren aan de (in de regel iets betere) materiaal waar Alinco mee werkt.

Karine De Bie

08 juli 2013