Inox in hygiënische toepassingen

De nieuwste publicatie van Eurinox heeft als titel 'Stainless Steel in Hygienic Applications'.

Samenvattend wordt er in het artikel de voordelen en nadelen van het gebruik van koper, zilver en zilvercoating en inox met elkaar vergeleken in de medische wereld, waarbij koper en zilver de reputatie hebben om antibacterieel te zijn terwijl inox neutraal is. Bij nader inzien blijkt dat er toch voorzichtig moet om gesprongen worden met de antibacteriële eigenschappen van koper en zilver: terwijl antibacterieel eigenlijk betekent dat de bacteriën zich niet verder gaan vermenigvuldigen, betekent dit niet -in tegenstelling van wat mensen dan vaak denken - dat deze metalen de aanwezige bacteriën ook effectief doodt. Bovendien hebben zowel koper als zilver ook behoorlijk wat nadelen. Het feit dat ze een actief oppervlakte hebben op vlak van bacteriën, geeft als keerzijde van de medaille dat er bij gebruik ionen vrijkomen en komt in het geval van zilvercoating de coating vaak los, hetgeen beiden toch minder geschikt maakt. Inox daarentegen is inert en geeft niets van deeltjes af en laat zich zeer gemakkelijk steriliseren, zowel thermisch als chemisch; hetgeen bij koper en zilver heel wat complexer is.

 

 

De conclusie is dat inox vanuit diverse standpunten het meest aangewezen materiaal blijft voor pharmaceutische toepassingen, ziekenhuizen en medische gereedschappen.

Eurinox is een europese organisatie ter bevordering van het gebruik van inox. Zij publiceert zeer regelmatig wetenschappelijke artikels over inox, alsook over praktische zaken over materiaalkeuze, onderhoud en architectuur, uiteraard allen gerelateerd aan het gebruik van inox.

Karine De Bie

 

22 november 2015