Inox aan zee?

Inox kan gerust gebruikt worden aan zee, maar tegelijkertijd is de zee een zeer agressieve omgeving, waardoor er best geen rvs304 gebruikt wordt. Foto in bijlage toont het resultaat na enkele jaren gewoon rvs304 gebruik aan zee. Voor de duidelijkheid: dit is niet het werk van Alinco.

Alinco raadt sowieso voor buitengebruik eigenlijk standaard rvs316 aan, hoewel voor buiten in een niet agressieve omgeving rvs304 ook wel kan. Maar, zijn mensen tevreden met bv een 75% kans dat rvs304 geen corrosieproblemen geeft? Ik vermoed het niet.

De zee moet vrij royaal worden geïnterpeteerd; algemeen wordt aangeraden om tot 100 km landinwaarts de voorkeur te geven aan rvs316 alsook in agressieve of sterk vervuilde omgevingen. En aan de zee zelf bij voorkeur nog met een extra electropolish behandeling.

Maar het is de klant die uiteraard beslist. De prijs van rvs316 is duurder dan 304 en anderzijds is het ook niet zo dat wat lichte corrosievorming onmiddellijk alles weg laat roesten; de leuning in bijlage ziet er niet uit, maar staat er nog wel een lange tijd. Voor toepassingen die dus niet estetisch zijn, gelden er vaak andere regels 

Karine De Bie

 

 

22 december 2013