Hoe maak je inox schoon?

Ben je vuile vingers op inox frigo’s, keukentoestellen en spatwanden beu? Hierbij wat tips.

  • Kies een juist poetsdoek, liefst een microvezeldoek.

Belangrijk is dat het poetdoek niet schurend is. Geen schuursponsjes of doeken met harde stukjes. En liefst een doek dat alle waterdruppels meteen meeneemt, want inox dat nat achterblijft na het schoonmaken geeft kringetjes van kalkaanslag. Vanuit dat standpunt kan een spons als eerste schoonmaakbeurt wel, maar dient dit nadien toch nog afgedroogd te worden. Een microvezeldoekje is dus ideaal.

  • Kies het juiste poetsproduct.

Er kan altijd gepoetst worden met speciale inox cleaners, maar dat is niet altijd nodig.

Een zacht sopje kan ook. Blijf weg van schurende producten alsook op basis van chloor; dit laatste is de grootste vijand van roestvast staal. Een beetje afwasproduct in water, azijn in water, … het kan eigenlijk allemaal. Voor hardnekkig vuil of aangekoekte zaken geldt de regel dat je zowat alles kan gebruiken op voorwaarde dat het maar zacht is en je nadien voldoende spoelt met water.

Onder de inox cleaners die je kan kopen in de winkel zijn er een aantal voedingsgeschikt, een andere niet. In de regel heb je 2 soorten onder de cleaners: degenen die effectief cleanen en degenen die eerder een vettig laagje aanbrengen, waardoor de inox een egale kleur krijgt. Maar een beetje plantaardige olie is hier een perfect alternatief. Neen, bij zuinig gebruik wordt je inox daar niet vettig van en het is zelfs een prima idee want het vult op die manier de minuscule poriën in het roestvrij staal waardoor deze minder gevoelig wordt voor vuile vingers.

Eender welk product je gebruikt: bij twijfel probeer je best op klein, minder zichtbaar plaatsje.

  • Maak inox schoon in de borstelrichting.

Vaak heeft inox een borstelrichting. In dit geval wrijf je steeds met de borstelrichting mee.

  • Droog de inox af.

Indien het roestvrij staal na het schoonmaken nog nat is, droog deze af, opnieuw mee met de borstelrichting

  • Heb geduld, tijd helpt je.

In een keuken moet alles regelmatig schoongemaakt worden. Inox is een zalig product maar heeft zijn reputatie tegen: het wordt verkocht alsof het helemaal geen onderhoud nodig heeft. Dat klopt uiteraard niet; geen enkel materiaal is onderhoudsvrij.

Maar: het probleem van vingerafdrukken stelt zich voornamelijk bij nieuwe inox. Bij veelvuldig gebruik en regelmatig schoonmaken zal je zien dat het probleem van de vingerafdrukken mettertijd verdwijnt.

18 december 2016