Help, een kras in mijn inox plaat. Wat nu? Inox is een materiaal met vele voordelen, maar is spijtig genoeg moeten we oppassen voor krassen.

Hoewel inox een vrij stevig materiaal is en minder vlug krast dan bijvoorbeeld aluminium, moeten we bij de keuze van inox wel degelijk rekening houden met de mogelijkheid van krassen.

Een keukenwerkblad dat intensief gebruikt wordt, komt op termijn vol te staan met minuscule krasjes, geen enkele mogelijkheid om dit krasvrij te houden. Maar meestal gebeurt dit op een vrij egale wijze en stoort dit niemand echt.Huishoudelijke bekledingen van toestellen hebben meestal minder te verduren en blijven normaliter krasvrij, ook na gebruik van vele jaren.

Maar, er zijn natuurlijk omstandigheden waarin een kras wel een probleem geeft. Uiteraard in industriële omgevingen waar Ra waarde een grote rol speelt. Hier is het esthetische vaak minder belangrijk en kan de kras er meestal vrij gemakkelijk uit geslepen worden.

Maar bij keukentabletten doen wij de plaatsing meestal niet zelf en zal het niet de eerste keer zijn dat het tablet nog voor het goed en wel ter plaatse is al een kanjer van een kras vertoont, door een onhandigheid van de ene of de andere.

En een mooi geslepen nieuw tablet met dan één grote kras erin, dat ziet er natuurlijk niet uit; Op de Amerikaanse markt zijn er pakketjes beschikbaar met wat scotch-brite velletjes met een verschillende grofheid voor doe-het-zelvers waarmee amateurs zelf de krassen uit hun inox kunnen krijgen. Ik heb ze nog niet op de Belgische markt gezien – maar moet dan ook zeggen dat ik geen frequent bezoeker ben van doe-het-zelf winkels. Maar ik vrees dat dit niet werkt.

Voor een zeer geoefend metaalarbeider is het al bijzonder moeilijk om een kras uit een plaat weg te werken, onder meer omdat je een machinaal geslepen of geborstelde plaat manueel gaat proberen bij te werken.

Je kan nooit exact dezelfde borsteling krijgen, alleen een zeer goede benadering (waarbij een leek het verschil mogelijk inderdaad niet ziet). Afhankelijk van de lichtinval, zal dit bijwerken toch altijd aanleiding kunnen geven tot zichtbare of minder zichtbare (kleur)verschillen.

Dus één tip: behandel je inox platen en werkbladen altijd met de nodige zorg en probeer in eerste instantie krassen te vermijden. Als je echt een kras hebt die je weggewerkt wil hebben, is de enige mogelijkheid professionele hulp inroepen. En dan nog… Karine