Wie de laatste tijd de berichtgeving volgt, kan er niet omheen: de onheilspellende berichten als zouden alle grondstoffen binnen de kortste keren zeer schaars zullen worden, duiken meer en meer op in de media. Als inoxverwerker en in mindere mate ook aluminium en staal, zijn wij uiteraard ook sterk afhankelijk van de grondstoffen en de evolutie op de markten.

Als je de media mag geloven, slaat dit niet alleen op de klassieke grondstoffen zoals olie, metalen, maar ook op landbouwproducten zoals graan, koffie en cacao. Er zijn zelfs plannen om grondstoffen te ontginnen op andere planeten...

Bangmakerij of werkelijkheid? Het is uiteraard een feit dat onze grondstoffen beperkt zijn en wel eens uitgeput zullen geraken. Maar tevens hebben we in het verleden vastgesteld dat de grote inox en aluminiumproducenten graag in deze geruchtenmolen mee gingen om de prijzen tijdelijk kunstmatig sterk te kunnen opdrijven.

Zoals gezegd: we zullen inderdaad rekening moeten houden met steeds schaarsere grondstoffen. Het voordeel van metalen is daarbij wel dat deze in zeer grote mate en vrij gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden, wat niet van alle materialen gezegd kan worden. Dit gaat het probleem naar de toekomst niet oplossen, maar geeft deze materialen alvast een concurrentieel voordeel.

Karine

 

25 mei 2012