De meest courant verkrijgbare plaat in gebrorsteld/geslepen/geschuurd is wellicht de 'geslepen K320'. Een éénduidige omschrijving, maar kunnen 2 verschillende platen toch een ander uitzicht hebben? In hoeverre is de ene plaat identiek aan de andere alsook het uitzicht?

Kleurverschillen zijn altijd mogelijk. Uiteraard zeer lichte kleurverschillen, die afhankelijk van de lichtinval meer uitgesproken kunnen zijn. Vaak zijn de verschillen relatief klein waardoor een niet-geoefend oog ze nauwelijks opmerkt. Maar niet alleen slijppatroon, maar ook glansgraad en zelfs grijswaarden van de plaat kunnen lichtjes verschillen waardoor dus 2 platen uit eenzelfde lot met een bepaalde lichtinval dus wel degelijk visueel kunnen verschillen, ook al hebben ze dezelfde finish.

Het uitzicht van een geslepen plaat is aan verschillende factoren onderhevig, waaronder het slijpproces zelf. En inderdaad, dit kan wel eens lichtjes wijzigen. Iedere machine is net iets anders dan de andere. Platen worden geslepen door verschillende fabrieken.

Evidente verschillen zijn te wijten aan bv druk van de rol, maar eveneens de slijtage van de gebruikte banden & rollen slijpmateriaal is van belang.Een plaat geslepen met bijna versleten banden of rollen zal inderdaad een licht anders uitzicht hebben dan een plaat die geslepen is met nieuwe banden.

Verschillen zijn dus altijd mogelijk. Niet alleen slijppatroon, maar ook glansgraad (afhankelijk van basismateriaal die voor elke partij anders is en opnieuw afhankelijk van het slijpproces) en dus ook de grijswaarden (afhankelijk van de chemische samenstelling van een plaat - platen van een verschillend lot verschillen chemisch gezien lichtjes van dat van een ander lot). En als je dan pech hebt en je combineert 2 uitersten van platen met elkaar, dan heb je inderdaad verschillen. Net zoals je verschillen kan hebben bij natuursteen of hout.

Daarnaast heb je uiteraard de behandeling van het materiaal: waar bijvoorbeeld lasnaden opgeslepen zijn, heb je een ander uitzicht of grijswaarde dan materiaal waar niet aan geslepen is, onvermijdelijk. Meestal zeer miniem, maar opnieuw met de juiste lichtinval...

En tot slot heb je uiteraard ook omstandigheden of omgevingsfactoren: een inox werktablet of toestel die reeds enkele maanden of jaren in gebruik is en die wordt geplaatst naast een nieuw inox omkasting kan uiteraard door gebruik ook bepaalde kleurverschillen vertonen, net zoals een nieuwe vloertegel anders is dan de bestaande vloertegels.

Iets om wakker van te liggen? Neen, want problemen met kleurverschillen komen eerder weinig voor. Alleen zal je maar de pech hebben als het je wel overkomt...

Het minste risico loop je uiteraard met platen uit hetzelfde lot, platen van dezelfde coil, geslepen met dezelde machine en met hetzelfde slijpmateriaal, maar dit is uiteraard niet altijd mogelijk. Zelfs altijd materialen bij dezelfde leverancier kopen kan dit euvel niet vermijden, omdat elke leverancier samenwerkt met verschillende leveranciers & slijperijen. Karine

18 februari 2011