Gebruik van inox nabij de zee

De meest gebruikt inox kwaliteit in klassiek plaatwerk en constructies (dan spreek ik niet over serieproductie van huishoudelijke toestellen) is rvs304(L). Voor specifieke toepassingen die een hogere corrosiebestendigheid verwachten wordt er meestal overgegaan naar RVS316. Uiteraard zijn er daarnaast nog een hoop roestvast stalen types of kwaliteiten die qua corrosiebestendigheid nog beter scoren, maar deze zijn dan meteen ook een pak minder courant en een pak duurder.

Voor buitentoepassingen is het opletten geblazen want de buitenlucht wordt vaak beschouwd als extra corrosief. Niet alleen in sterk vervuilde gebieden, maar zeker ook nabij de zee geldt dat er minstens rvs316 gebruikt moet worden. En de zee wordt daarbij vrij ruim geïnterpreteerd – algemeen in België wordt aangenomen dat tot 100 kilometer landinwaarts de lucht nog extra corrosief is wegens zeelucht. Tel daarbij nog een aantal zwaar verontreinigde gebieden bij, en je begrijpt dat wij voor buitengebruik steeds het gebruik van RVS316 aanraden.

Bijgevoegd artikel (bron: http://www.ssina.com) werkt dit verder uit voor de US en geeft daarbij ook wat praktijkvoorbeelden met bijhorende corrosievorming.

Karine De Bie

Downloads

21 oktober 2016