Aluminium geborsteld is beschikbaar, maar weinig courant. Waarom? Ik schat dat de uitvoering een 6-tal jaar geleden door een fabricant op de markt is gebracht, maar die ondanks verwoede inspanningen nog steeds eerder beperkt wordt toegepast, niet alleen in de keuken, maar ook elders.

Alinco kan zowel inox als aluminium geborsteld of geslepen aanbieden, en omdat ik merk dat er veel misverstanden zijn (of dat sommige mensen, zelfs architecten het verschil niet eens kennen) hier even de voor en de nadelen van beiden willen opsommen. Ik richt mij hierbij vooral op het gebruik in de keuken, maar de voor of nadelen gelden eigenlijk algemeen.

 

Aluminium geborsteld:

  • Voordeel:
  • - laat minder vingerafdrukken na
  • - is gemakkelijker om te bewerken voor een doe-het-zelver
  • Nadeel:
  • - het kan NIET gelast worden (of juister: het materiaal kan eigenlijk wel gelast worden, maar de lasnaad kan niet meer vrijwel onzichtbaar bijgewerkt worden. Dit maakt dat je aluminium wel kan gebruiken voor achterwanden, spatwanden of plinten in de keuken, maar vaak dus niet voor werktabletten
  • - Algemeen wordt aangenomen dat aluminium niet geschikt is voor voedingscontact. Het kan dus gebruikt worden voor een spatwand of een plint, maar niet voor een keukentablet of een werkvlak
  • - het is slechts beperkt beschikbaar in enkele diktes en enkele afmetingen; door het feit dat het minder courant is, maakt dat het wat duurder is voor maatwerk. Voor serieproductie wordt het dan weer goedkoper omdat aluminium voor eenzelfde dikte gewoon goedkoper is. 
  • - Aangezien het voor bepaalde toepassingen minder geschikt is, ga je in ieders keuken meestal wel al een aantal zaken in inox terugvinden. Aluminium combineert uiteraard wat minder mooi met inox dan inox zelf
  • - Aluminium is iets minder krasbestendig dan inox

Inox geborsteld of geslepen (kwaliteit rvs304:

  • Voordeel:
  • - inox laat zich vrij gemakkelijk verwerken. Mits de nodige vakkennis kan het materiaal vrij gemakkelijk gelast worden en kunnen de lasnaden vrij goed weggewerkt worden. 
  • - is geschikt voor rechtstreeks voedingscontact
  • - is zeer courant op de markt - men hoeft zich niet te confromeren aan bepaalde afmetingen of plaatdiktes
  • - inox is iets meer krasbestendig dan aluminium, hoewel dit relatief is: als je echt krast, staat deze er toch in.
  • Nadeel:
  • - het is wat gevoeliger voor vingerafdrukken. Pogingen om antifingerprint platen op de markt te brengen zijn geen succes, temeer omdat het hier vaak gaat over platen met een lichte coating, waardoor de platen opnieuw niet meer gelast kunnen worden. De praktijk leert dat de vingerafdrukken vooral bij nieuwe inox platen een probleem geven, eens het stuk een aantal keer met een goede cleaner is gepoetst, raakt de inox min of meer verzadigd en verdwijnt het probleem van de vingerafdrukken. De vraag is natuurlijk wat een goede cleaner is - wat mij betreft is dit een cleaner die geen vet of olie-achtige laag aanbrengt, terwijl je dit wel zou verwachten
  • - is harder te bewerken voor een doe-het-zelver, maar ik vind dit eigenlijk geen nadeel omdat je best je plaat gewoon meteen op maat laat maken

Conclusie:

Alinco verkoopt beiden, maar wat mij betreft heeft aluminium toch relatief veel nadelen voor het gebruik in de keuken terwijl inox toch vrij veel voordelen heeft. Het feit dat geborstelde aluminium na al die jaren nog steeds niet algemeen courant in de keuken gebruikt wordt, ondanks alle pogingen van de markt om dit materiaal te promoten, zegt wat mij betreft voldoende.

Uiteraard hangt alles af van de toepassing, voor sommige toepassingen (serieproductie voor bekledingen van toestellen bv) kan het wel een goed alternatief zijn. Het spijtige aan dit soort discussies is dat het vaak niet objectief gevoerd wordt, maar dat mensen promoten wat ze willen verkopen, wat ze zelf nog gemakkelijk kunnen verwerken.

Karine De Bie