Galvanische corrosie

Galvanische corrosie ontstaat wanneer 2 materialen/metalen met een andere samenstelling rechtstreeks contact hebben, er een anode-kathode werking ontstaan, waardoor het minst edele metaal versneld zal corroderen, veel sneller dan wanneer dit mindere edele metaal niet in contact zou komen met het andere metaal. Op die manier krijg je galvanische corrosie op plaatsen waar je op het eerste zicht geen problemen zou verwachten.

Het is een fenomeen waar zeker bij constructies waar sterkte belangrijk is rekening mee gehouden moet worden (bijvoorbeeld voor bruggen of dragende buitenconstructies), maar waarbij we het belang in goede omstandigheden ook weer niet mogen overdrijven (bv voor een inox omkasting die binnen staat worden wel eens aluminium poprivetten gebruikt; als deze binnen staat heb ik daar in de praktijk nog geen problemen mee gezien.

Het komt er dan op neer om beide materialen op de ene of de andere manier toch te isoleren.

Euro Inox heeft indertijd een duidelijk en interessante brochure gemaakt omtrent dit fenomeen, maar aangezien deze organisatie gestopt is en dan maar meteen hun volledige (overigens zeer interessante) website opgedoekt is, voeg ik in bijlage hun documentatie als .pdf meteen toe.

 

Bron: euro-inox.org

Downloads

13 september 2016