EN1090 projecten

Alinco is reeds sinds midden 2014 EN1090 gekeurd voor inox en staal, EXC 1 en 2. De EN1090 is een norm die beschrijft aan welke voorwaarden constructieve bouwproducten dienen te voldoen.

In de praktijk merken we echter dat de vraag op de markt naar gecertifieerde EN1090 certifiëring eerder beperkt is, wij merken ook dat zelfs heel wat bouwfirma's nog niet eens gecertifieerd zijn en vrezen dat dit niet gaat veranderen zo lang architecten hier niet expliciet op zullen toekijken of de betreffende bouwfirma wel EN1090 gecertifieerd is. 

Hoewel... stilletjes aan voelen we toch dat het er zit aan te komen.

Alinco heeft ondertussen reeds een aantal dossiers succesvol afgewerkt, CE markering en DOP geleverd. Anderzijds is het zo dat wij uiteraard CE markering voorzien waar de klant het expliciet vraagt, maar dat onze klanten niet van ons kunnen verwachten dat wij zelf gaan bepalen wat onder deze bouwproducten vallen of niet - wij leveren vaak gewoon geplooide of gesneden platen waarvan wij de toepassing niet eens kennen. Een stukje plaat die eruit ziet als een trapwang, kan toch een onderdeel zijn van aan machine bijvoorbeeld...

Daarom een oproep aan al onze klanten en iedereen die prijs wenst te krijgen: indien het een EN1090 dossier betreft en u een CE markering nodig heeft, gelieve dit duidelijk zo te vermelden bij prijsvraag of bestelling aub.

Karine De Bie

15 januari 2015